Curry z ciecierzycą, szpinakiem i batatami. Wegański przepis pełen smaku

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Wegańskie curry z ciecierzycą- Pyszności


Płatna kooperacja z marką Tefal.

Curry z tofu, ciecierzycą, batatami i szpinakiem to wegański obiad, który pokochają choćby mięsożercy. Pełne smaku, sycące i niesamowicie proste.

Wegańska kuchnia zdecydowanie nie musi być nudna. Kiedy pierwszy raz przygotowałam curry, moi bliscy błyskawicznie pochłonęli swoje porcje i choćby nie zauważyli, iż w środku nie było ani grama mięsa. Strączki w postaci cieciorki sprawiają, iż długo odczuwamy sytość bez uczucia ciężkości. Lekko ostry sos świetnie przełamują słodkie bataty i mleczko kokosowe. W tym przepisie wybrałam gotową mieszankę przypraw curry, ale możesz sięgnąć też po pastę. Wegańską potrawkę przygotowałam z pomocą Cook4me marki Tefal, który sprawił, iż czas gotowania zdecydowanie się skrócił, a ja zaoszczędziłam energię elektryczną. Dzięki wbudowanej bazie przepisów nigdy nie brakuje mi pomysłu na obiad.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Wegańskie curry z ciecierzycą

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru – tarty
  • 1 papryczka chili
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 średni batat
  • świeża trawa cytrynowa
  • 400 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 limonka – sok
  • 2 łyżeczki curry
  • 150 g szpinaku baby

Dodatki

  • ryż jaśminowy
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

  1. Tofu kroję w kostkę i marynuję w sosie sojowym oraz słodkiej papryce. Naturalne tofu ma dość neutralny smak i chłonie marynatę, jak gąbka. Tofu najczęściej przygotowuję kilka godzin lub choćby dzień wcześniej.

    Wegańskie curry z ciecierzycą – Pyszności

  2. W Cook4me włączam program „tryb ręczny”, a następnie „podsmażenie”. Następnie wybieram opcję średniego podsmażania.
  3. Wlewam olej, wrzucam posiekaną drobno czerwoną cebulę, chili oraz starty korzeń imbiru i podsmażam.
  4. Gdy cebulka się zarumieni, dodaję curry i odsączoną ciecierzycę ze słoika. Wrzucam pokrojone w niedużą kostką bataty, mleko kokosowe, passatę oraz zamarynowane wcześniej tofu.

    Wegańskie curry z ciecierzycą – Pyszności

  5. Dorzucam trawę cytrynową i dokładnie mieszam. jeżeli nie znajdziesz jej w sklepie, możesz doprawić całość większą ilością soku z limonki lub pominąć ten dodatek.
  6. W urządzeniu marki Tefal wybieram następnie funkcję „gotowanie pod ciśnieniem”, dzięki której już po 30 minutach mam gotowe, pełne aromatu curry.
  7. Na koniec doprawiam całość sosem sojowym, sokiem z limonki i dorzucam liście szpinaku. Całość dokładnie mieszam.

    Wegańskie curry z ciecierzycą – Pyszności

  8. Gotowe curry podaję najczęściej z ugotowanym, białym ryżem lub makaronem ryżowym. Świetnie smakuje również na drugi dzień, więc możesz przygotować większą ilość. Smacznego!

    Wegańskie curry z ciecierzycą – Pyszności

Płatna kooperacja z marką Tefal.

Idź do oryginalnego materiału