Płatna kooperacja z marką Tefal.
Curry z tofu, ciecierzycą, batatami i szpinakiem to wegański obiad, który pokochają choćby mięsożercy. Pełne smaku, sycące i niesamowicie proste.
Wegańska kuchnia zdecydowanie nie musi być nudna. Kiedy pierwszy raz przygotowałam curry, moi bliscy błyskawicznie pochłonęli swoje porcje i choćby nie zauważyli, iż w środku nie było ani grama mięsa. Strączki w postaci cieciorki sprawiają, iż długo odczuwamy sytość bez uczucia ciężkości. Lekko ostry sos świetnie przełamują słodkie bataty i mleczko kokosowe. W tym przepisie wybrałam gotową mieszankę przypraw curry, ale możesz sięgnąć też po pastę. Wegańską potrawkę przygotowałam z pomocą Cook4me marki Tefal, który sprawił, iż czas gotowania zdecydowanie się skrócił, a ja zaoszczędziłam energię elektryczną. Dzięki wbudowanej bazie przepisów nigdy nie brakuje mi pomysłu na obiad.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Wegańskie curry z ciecierzycą
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek świeżego imbiru – tarty
- 1 papryczka chili
- 1 kostka naturalnego tofu
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 średni batat
- świeża trawa cytrynowa
- 400 ml pomidorów krojonych z puszki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 limonka – sok
- 2 łyżeczki curry
- 150 g szpinaku baby
Dodatki
- ryż jaśminowy
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
- Tofu kroję w kostkę i marynuję w sosie sojowym oraz słodkiej papryce. Naturalne tofu ma dość neutralny smak i chłonie marynatę, jak gąbka. Tofu najczęściej przygotowuję kilka godzin lub choćby dzień wcześniej.
Wegańskie curry z ciecierzycą – Pyszności
- W Cook4me włączam program „tryb ręczny”, a następnie „podsmażenie”. Następnie wybieram opcję średniego podsmażania.
- Wlewam olej, wrzucam posiekaną drobno czerwoną cebulę, chili oraz starty korzeń imbiru i podsmażam.
- Gdy cebulka się zarumieni, dodaję curry i odsączoną ciecierzycę ze słoika. Wrzucam pokrojone w niedużą kostką bataty, mleko kokosowe, passatę oraz zamarynowane wcześniej tofu.
Wegańskie curry z ciecierzycą – Pyszności
- Dorzucam trawę cytrynową i dokładnie mieszam. jeżeli nie znajdziesz jej w sklepie, możesz doprawić całość większą ilością soku z limonki lub pominąć ten dodatek.
- W urządzeniu marki Tefal wybieram następnie funkcję „gotowanie pod ciśnieniem”, dzięki której już po 30 minutach mam gotowe, pełne aromatu curry.
- Na koniec doprawiam całość sosem sojowym, sokiem z limonki i dorzucam liście szpinaku. Całość dokładnie mieszam.
Wegańskie curry z ciecierzycą – Pyszności
- Gotowe curry podaję najczęściej z ugotowanym, białym ryżem lub makaronem ryżowym. Świetnie smakuje również na drugi dzień, więc możesz przygotować większą ilość. Smacznego!
Wegańskie curry z ciecierzycą – Pyszności
Płatna kooperacja z marką Tefal.