Rodzaje cukrzycy
Wyróżniamy dwa główne typy cukrzycy:
- cukrzyca typu 1 – insulinozależna. Charakteryzuje się tym, iż niszczone są komórki trzustki, które produkują i wydzielają insulinę. Dotyczy głównie dzieci i młodzieży do około 20 roku życia. Wymaga podawania leków, odpowiedniej diety i aktywności fizycznej.
- cukrzyca typu 2– insulinoniezależna. Jej przyczyną jest niewłaściwe działanie insuliny w organizmie, tak zwana insulinooporność. To nabyta choroba cywilizacyjna będąca skutkiem nieprawidłowego stylu życia i związanej z tym otyłością. Dotyczy głównie dorosłych, choć niestety dzieci tez na nią zaczynają chorować.
- cukrzyca ciężarnych – to postać choroby, która może pojawić się w czasie ciąży. Najczęściej ustępuje po urodzeniu dziecka. Bardzo ważne jest jest wykluczenie na wczesnym etapie ciąży, gdyż niewykryta może zagrażać życiu matki i dziecka.
Po czym poznać cukrzycę?
Objawy przy obu typach cukrzycy są różne.
Co może świadczyć o tym, iż chorujemy na cukrzycę typu 1?
- Częste oddawanie moczu,
- nadmierne pragnienie,
- ciągłe uczucie zmęczenia i trudności z koncentracją,
- nagła utrata masy ciała,
- spadek odporności,
- niechęć do wysiłku fizycznego
- pogorszenie wzroku.
Jakie objawy mogą świadczyć o cukrzycy typu 2?
- częsty głód,
- nadmierne pragnienie,
- apatia i zmęczenie,
- przyrost masy ciała,
- świąd skóry,
- infekcje intymne u kobiet,
- impotencja u mężczyzn,
- zmiany ropne na skórze,
- długo gojące się rany,
- grzybica między palcami.
Jeśli zauważysz któreś z powyższych objawów,to umów się do lekarza pierwszego kontaktu i wykonaj badania na poziom glukozy we krwi. jeżeli wynik poziomu cukru wyniesie na czczo 126 mg/dl lub więcej a po posiłku 200mg/dl lub więcej, lekarz zdiagnozuje u ciebie cukrzycę.
Dieta w cukrzycy
Dieta dla cukrzyków ma olbrzymie znaczenie. Powinna być ustalana indywidualnie, uwzględniając płeć, wiek, aktywność fizyczną i stan zdrowia pacjenta. Istnieją jednak pewne “złote zasady” ważne dla wszystkich pacjenta chorującego na cukrzycę, a są to:
- Regularne spożywanie 6-7 posiłków na dobę przy cukrzycy typu 1 oraz 5 posiłków przy cukrzycy typu 2.
- Unikanie produktów wysokoprzetworzonych na rzecz tych o niskim indeksie i ładunku glikemicznym.
- Odpowiednie łączenie produktów w każdym posiłku.
- Systematyczny wysiłek fizyczny.
- Rezygnacja z cukru, alkoholu i papierosów.
- Redukcja i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
- Prawidłowe komponowanie każdego posiłków z węglowodanów, białek, tłuszczy i błonnika. Te trzy ostatnie spowalniają wchłanianie glukozy.
- Zwiększenie ilości węglowodanów przed wysiłkiem fizycznym i 2 godziny po nim.
- Szczególnie dbaj o higienę. Przy cukrzycy choćby niewielka rana może goić się znacznie dłużej.
Składniki odżywcze w diecie cukrzycowej:
- Białka: od 0,8g do 1g na kilogram masy ciała. Przy niewydolności nerek, która jest często powikłaniem cukrzycy zmniejszamy ilość białka do 0,6g /kg masy ciała. Połowa białka powinna pochodzić z produktów zwierzęcych, połowa z roślinnych.
- Tłuszcze: od 30% do 35% zapotrzebowania energetycznego. jeżeli pacjent jest otyły, wówczas zmniejszamy do 20%. Połowę tłuszczy powinny stanowić tłuszcze roślinne, najlepiej spożywane na zimno. Tłuszczy nasyconych nie powinno być więcej niż 10% a w przypadku wysokiego cholesterolu odpowiednio 7%. Nie wolno spożywać tłuszczy trans (tłuszczy utwardzonych), które przyczepiają się do uszkodzonych przez wysoki poziom cukru we krwi naczyń krwionośnych podwyższając ryzyko zachorowania na miażdżycę. Dwa do trzech razy w tygodniu w menu powinny zagościć produkty bogate w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów.
- Węglowodany: od 40% do 50% zapotrzebowania energetycznego. Unikamy: białej mąki, białego ryżu, cukru, słodyczy, słodkich napojów, lodów itp., które powodują nagły wzrost cukru we krwi. Spożywamy węglowodany złożone, które dzięki wysokiej zawartości błonnika są długo trawione i nie wpływają na gwałtowny skok poziomu cukru np.pełnoziarniste produkty, razowy chleb, gruboziarniste kasze, brązowy ryż, warzywa itp. Nadmiar węglowodanów może spowodować hiperglikemię, a niedobór hipoglikemię, co może doprowadzić do śpiączki.
- Błonnik niezbędny w diecie cukrzyka, gdyż reguluje poziom glukozy we krwi oraz opóźnia jej wchłanianie, obniżając tym samym poposiłkową glikemię. Rekomendowana jego ilość to 25g- 40g na dobę.
O indeksie i ładunku glikemicznym oraz przykładowy jadłospis dla cukrzyka w kolejnym wpisie na blogu, do którego już dziś zapraszam.