Pyszna cukinia w formie krążków z aromatycznym mięsem mielonym i sosem pomidorowym z ajvarem. Najlepsza zapiekanka na pyszny obiad.
Kiedy rusza sezon na cukinię, w mojej kuchni gości ona co najmniej raz w tygodniu. Dodaję ją do leczo, potrawek warzywnych czy też szakszuki, ale jedno z moich ulubionych połączeń to zapiekanka z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Cukiniowe krążki świetnie sprawdzą się jako pyszny obiad dla całej rodziny lub ciepła przekąska na imprezę. Proste połączenie stanie się prawdziwą gwiazdą na stole, a twoi goście będą prosić o przepis. Delikatna cukinia świetnie komponuje się z aromatycznym sosem z dodatkiem ajvaru, pasty z czerwonej papryki, bakłażanu oraz czosnku.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Cukinia faszerowana mięsem mielonym – przepis
Składniki:
Farsz
- 1/2 cebuli,
- 250 g mięsa mielonego,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sos
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki ajvaru,
- 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie myję i odkrajam łodyżkę. Kroję warzywo w dość grube plastry i wydrążam miąższ. Wydrażony miąższ blenduję na jednolitą masę.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym – Pyszności
- Do miski przekładam mięso mielone. Dodaję zmiksowany miąższ, sól, pieprz, natkę pietruszki, oregano, majeranek, kmin rzymski i dokładnie mieszam.
- Powstałą masą wypełniam wydrążone wcześniej cukinie. Układam je w naczyniu.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym – Pyszności
- Do miseczki nalewam olej, dodaję ajvar, przecier pomidorowy oraz sól i dokładnie mieszam. Wlewam wodę i powstałym sosem zalewam cukinię. Posypuję natką pietruszki i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym – Pyszności
- Po kilkunastu minutach w piekarniku zapiekanka jest już gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekam z podaniem.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym – Pyszności