Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Cukinia faszerowana mięsem mielonym wraz z warzywami i zapiekany serem to lekki i zdrowy obiad. Do tej potrawy najlepiej wybrać młode cukinie, ale już wyrośnięte. Jeszcze lepiej jak będą krótkie i dość grube, ponieważ takie okazy łatwiej faszerować. Danie jest soczyste, syte i przede wszystkim przepyszne. Zobacz jak krok po kroku zrobić obiad z cukinii.

Potrawa najlepiej smakuje teraz, gdy warzywa są świeże i soczyste. Cukinia jest moim ulubionym warzywem. Dziś zapraszam do wspólnego upieczenia faszerowanej cukinii. Pyszne łódeczki wypełnione po brzegi aromatycznym farszem i ciągnącym się serem. Potrawa idealnie sprawdzi się na obiad oraz przekąskę na imprezę.

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • 350 g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g ryżu (waga przed ugotowaniem, a po ugotowaniu około 140g)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej około 4 łyżki
  • pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • pomidorki koktajlowe około 200g
  • ser mozzarella około 200g

Sposób wykonania cukinii faszerowanej mięsem mielonym i warzywami.

Do przygotowania cukinii faszerowanej mięsem potrzebować będziemy piekarnika. Łączny czas pieczenia to około 45 minut. Wliczając pieczenie, potrawę wykonasz w niecałą godzinę. Zanim zabierzesz się za wykonanie potrawy, przeczytaj dokładnie cały opis. Dzięki temu lepiej zorganizujesz swoją pracę w kuchni.

Przygotowuję cukinie.

Cukinie myję dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wycieram dzięki ręcznika papierowego. Każdą sztukę przekrawam wzdłuż dzięki ostrego noża. dzięki małego nożyka lub łyżeczki do wykrywania usuwam środek cukinii i przekładam go do miski.

Wnętrze warzyw wycieram ręcznikiem papierowym, ponieważ cukinia puszczą sok. Każdą sztukę smaruję w środku olejem, najlepiej dzięki pędzelka. Posypuję solą i pieprzem. Tak przygotowane cukinie układam na blaszce do pieczenia i wstawiam do piekarnika. Piekę 15 minut w 180 stopniach C (góra dół).

Czas na przygotowanie farszu.

Z wyjętego wcześniej środka cukinii wyjmuję i wyrzucam miękkie części i pestki. Twardsze kawałki kroję oczywiście w bardzo drobną kosteczkę i dodaje później do farszu.
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie, aż będzie all Dante. Przecedzam go oczywiście na sitku.

Mięso mielone oczywiście dobrej jakości. Najlepiej przede wszystkim kupić kawałek mięsa i zmielić samemu lub zrobić to w zaufanym sklepie u rzeźnika.
Cebulę obieram i siekam na drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewam pozostały ze smarowania cukinii olej. Dodaję cebulę i smażę do momentu, aż się zeszkli. Wówczas dodaje przeciśnięty przez prasę czosnek, pokrojoną w kostkę cukinie i jeszcze chwilę przesmażam.

Do miski z mięsem dodaję ryż oraz przesmażoną cebulę. Przyprawiam solą i pieprzem po około pół łyżeczki. Na koniec dodaję przecier pomidorowy i całość mieszam, aż do momentu połączenia składników. jeżeli ryż wyszedł nam bardzo sypki, to do farszu możemy dodać jedno jajko.

Cukinie po podpieczeniu wyjmuję z piekarnika i odstawiam na bok, a piekarnik pozostawiam włączony na takich samych parametrach, czyli temperatura 180 stopniach C (góra dół).

Nakładam na cukinię farsz i piekę.

Farsz nakładam do cukinii i lekko upycham, aby zmieściło się go jak najwięcej. Na farsz układam pomidorki koktajlowe i wstawiam do piekarnika na 25 minut (180 stopni C i grzałki góra dół). Po tym czasie blaszkę jeszcze raz ostrożnie wysuwam z piekarnika i pomiędzy pomidorki koktajlowe układam także plasterki sera mozzarella. Wstawiam ponownie i zapiekam jeszcze przez 5 minut.

Po upieczeniu, cukinie faszerowane mięsem mielonym i warzywami podaję z samą surówką na ciepło, chociaż bardzo dobrze smakuje również na zimno. Sprawdź pyszną surówkę:

Surówka z pora, marchewki i jabłka.

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka.

Uwaga. Cukinia faszerowana mięsem, warzywami i zapiekanym serem jest długo bardzo gorąca na talerzu. Smacznego!

PS. Danie jest z uniwersalnym farszem. Możecie oczywiście poeksperymentować i dodać inne, ulubione dodatki takie jak: soczewica, kukurydza, czerwona fasola, sery dojrzewające lub użyć mięsa wołowego.
Jeśli przygotowaliście ten przepis, podzielcie się komentarzem poniżej!

Idź do oryginalnego materiału