Piotrkowska 89 wraca z festiwalem Coolinaria. Od czwartku do niedzieli 5 restauracji będzie przygotowywać dania z owocami morza i odpowiednio dobranym winem w promocyjnej cenie. Imprezie będą towarzyszyły koncerty, animacje dla dzieci i premiera strefy relaksu.
My na majówkę nie wyjeżdżamy, za to idziemy jeść. Startujemy już w czwartek o 16.00, ponieważ wtedy rozpoczyna się kolejna edycja Coolinariów – autorskiego festiwalu organizowanego przez restauracje z Piotrkowskiej 89, który honorowym patronatem objęła Pani Prezydent Hanna Zdanowska. Zasady wydarzenia są proste – wszystkie lokale przygotowują dania ze wspólnym motywem przewodnim (tym razem są to owoce morza). Dania są w promocyjnej cenie 35 zł, do każdego sommelierzy dobrali pasujące wino marki Casa Pecunia – kieliszek kosztuje jedynie 9 zł.
Coolinaria z Robertem Sową
Bella Napoli, Hamra, House of Sushi, Las Tablas i Lepione Pieczone – od czwartku do niedzieli będą tu królowały krewetki, ryby i mule, w wydaniu włoskim, japońskim, libańskim, polskim i hiszpańskim. A to tego idealne na majówkę, lekkie wina od Casa Pecunia. Na festiwal zaprasza sam Robert Sowa, znany szef kuchni, który odwiedzi festiwalowe restauracje jeszcze przed rozpoczęciem wydarzenia. Marka Casa Pecunia pełni na Piotrkowskiej 89 tu jeszcze jedną istotną rolę – będzie patronem specjalnej strefy relaksu, która zadebiutuje właśnie w ten weekend. o ile szukacie alternatywy dla głośnych ogródków Piotrkowskiej, koniecznie zajrzyjcie pod numer 89. W podwórku z fontanną będą czekały na was leżaki, muzyka i … nalewak z dobrze schłodzonym Prosecco Casa Pecunia.
Wszystkie dania festiwalu
Jedzenie jest najważniejsze, więc najpierw poznajcie wszystkie dania festiwalu, a już za chwilę napiszemy o dodatkowych atrakcjach.
Bellanapoli
Labraks – grillowana ryba z Morza Śródziemnego z rozmarynem, cytryną i włoskimi ziołami
Wino: Insight Casa Pecunia Bianco Toscana IGT
Hamra
Bliskowschodnia zupa z okry z krewetkami z selerem naciowym, perłową kaszą kuskus, płatkami chilli oraz pomidorami
Wino: Casa Pecunia Rosato di Toscana IGT
Las Tablas Tapas Bar
Hiszpański kociołek na bazie cydru i wywaru drobiowego, a w nim: krewetki, sercówki, mule, chorizo, kukurydza i ziemniaki
Wino: Casa Pecunia Pinot Grigio DOC
House of Sushi
Rolka z czarnym ryżem (kiedyś w Chinach zarezerwowany tylko dla rodzin cesarskich) z rukolą i tatarem z łososia. W środku rolki mango, kanpyo, rukola, a na wierzchu tatar z łososia posypany orzeszkami.
Wino: niespodzianka
Lepione&Pieczone
Wytrawne podpłomyki z ciasta drożdżowego zapiekane w piecu z soczystym łososiem otulonym szpinakowo-serową chmurką, obsypane pomidorkami koktajlowymi z surówką własnej receptury oraz sosem do wyboru.
Wino: Insight Casa Pecunia Bianco Toscana IGT
Muzyka na żywo, animacje dla dzieci i konkurs
Coolinaria to również wydarzenia towarzyszące – nie inaczej będzie podczas obecnej edycji. W piątek, sobotę i niedzielę w godzinach 16.00-23.00 odwiedziny na Piotrkowskiej 89 uatrakcyjni występ gitarzysty. Niedziela to czas rodzinnych spotkań – tego dnia na dzieciaki będą czekały balonowe animacje (od 12.00-15.00). Dorośli goście będą mogli zaś wygrać kultową Vespę na weekend. Podczas festiwalu na P89 zagości firma Liberty Motors. Na ich stanowisku będzie można zobaczyć włoskie skutery, zrobić sobie z nimi zdjęcie pod muralem ze złotymi skrzydłami, a także wziąć udział w konkursie.