Co zrobić z kaszą manną? Oto 5 sposobów na użycie popularnej kaszki manny w kuchni. Tym deserom trudno się oprzeć

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/seregam/zdjęcie ilustracyjne


Kaszka manna to produkt często podawany dzieciom w ramach szybkiego deseru. Składnik kleików jest lekkostrawny i świetnie smakuje ugotowany na mleku i podawany ze świeżymi owocami. Jednak można nią zagęścić potrawy na rodzinny obiad. Zobacz 5 sposobów na wykorzystanie kaszy manny w kuchni.

Ciasto z kaszą manną

Kasza manna to składnik popularnej szarlotki sypanej. Wystarczy wymieszać szklankę bułki tartej i szklankę kaszy manny, a następnie układać warstwowo w tortownicy naprzemiennie ze startymi jabłkami i zimnym masłem. Taka szarlotka jest szybka i banalnie prosta do wykonania.

Nadzienie z kaszy manny

Na Wielkanoc, święta Bożego Narodzenia czy imieniny można zrobić miodownik przekładany kaszą manną. Gęsty krem powstaje z ugotowanej na mleku i przestudzonej kaszy manny połączonej z utartym wraz z cukrem pudrem masłem. Miodownik z kaszą manną może być aromatyzowany ekstraktem pomarańczowym lub waniliowym.

Kliknij w naszą galerię, aby zobaczyć 5 przepisów z użyciem kaszy manny

Kasza manna dla dzieci

Kasza manna przygotowana na mleku z owocami to propozycja na podwieczorek dla dzieci. Można ją podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami włoskimi albo uprażonymi orzechami laskowymi, jeżeli tylko pociecha nie ma alergii na te orzechy. Taka kasza manna na mleku świetnie smakuje polana sokiem malinowym albo udekorowana łyżeczką powideł śliwkowych. w okresie na owoce warto sięgnąć po garść malin, truskawek lub porzeczek.

Placuszki z kaszy manny

W kuchni ukraińskiej dobrze znane są syrniki. Różnią się od polskich małdrzyków między innymi tym, iż dodaje się do nich kaszę mannę, która zapewnia im zwartą konsystencję. Często też syrniki są obtaczane w kaszy manny przed smażeniem, aby utworzyć na nich charakterystyczną panierkę.

Zagęstnik do kotletów

Kasza manna sprawdza się w roli zagęstnika do masy na kotlety warzywne lub pulpety w sosie pomidorowym. Szczególnie, gdy zabraknie w domu bułki tartej, można w to miejsce użyć drobnej kaszy manny. Ponadto zagęści ona masę na kluski leniwe.

Kasza manna może być także wysypywana na wierzch wyłożonego w formie ciasta kruchego. Na kaszce wykłada się uprażone jabłka lub inne sezonowe owoce. Dzięki temu spód ciasta będzie idealnie zapieczony, a sok wypływający z owoców w kontakcie z kaszką stworzy apetyczną masę.

Co zrobić z kaszą manną? Oto 5 sposobów na użycie popularnej...

+6 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału