Jak nie zmarnować jedzenia pozostałego po świętach? Można się nim podzielić i w ten sposób pomóc potrzebującym.
W Warszawie i innych miastach znajdziemy specjalne lodówki, w których zostawić można nadmiar świątecznego jedzenia.
– Są to specjalnie wyznaczone punkty – stoły, szafki, lodówki – gdzie każdy może zostawić nadmiar jedzenia, którego sam nie jest w stanie spożyć, a także wziąć jedzenie, o ile tego potrzebuje. Jadłodzielnie umożliwiają przekazanie jedzenia innym osobom, co zmniejsza ilość generowanych odpadów i wpływa pozytywnie na środowisko – podkreśla zajmujący się dwoma takimi punktami na Mokotowie Michał Litewski.
Jak nie zmarnować świątecznego jedzenia?
Jak dodaje Litewski, w punktach jadłodzielni można zostawiać świeże, nieprzeterminowane potrawy, które zostały nam po świętach.
– Ważne jest, aby jedzenie było odpowiednio zapakowane, podpisane, świeże i bezpieczne do spożycia. Najprościej takie, które sami byśmy zjedli. Wiele inicjatyw apeluje, by w okresie świątecznym korzystać z jadłodzielni, przynosząc przygotowane potrawy, które zostały zjedzone –
Jedzenie też dla studentów
Z takiego rozwiązania mogą skorzystać również studenci, którzy zostają na święta w akademikach.
Jak informuje rzeczniczka Uniwersytetu Warszawskiego Anna Modzelewska, przykładem bliskiej studentom jadłodzielni jest ta w Domu Studenta nr 3 przy ul. Kickiego.
– Działa ona całodobowo. Każdy mieszkaniec może skorzystać z jadłodzielni, wziąć i zostawić produkty. Oprócz tego firma cateringowa dostarcza czasami gotowe, zafoliowane kanapki. W jadłodzielni nie można zostawiać artykułów, które są przeterminowane –
Aktualne informacje o godzinach otwarcia wszystkich stołecznych jadłodzielni i mapy z ich lokalizacją można znaleźć na portalu internetowym Warszawa 19115 oraz warszawa.foodsharing.pl.








