Jajka są źródłem wartościowego białka, witamin i minerałów. I choć mówi się, iż są jednym z najzdrowszych produktów, to wciąż wiele osób, w obawie przed wysokim poziomem cholesterolu, unika spożywania ich w nadmiernej ilości. Jaka jest prawda? Co stanie się z naszym ciałem jeżeli będziemy jeść jedno jajko dziennie?
Jajka…
Wzmacniają odporność
Jedząc jedno jajko dziennie wzmocnimy odporność organizmu. Jajka są cennym źródłem witaminy A, B, D oraz selenu, dzięki czemu mają korzystny wpływ na pracę układu immunologicznego. Witaminy, aminokwasy i utleniacze posiadają adekwatności przeciwzapalne.
Zapobiegają anemii
Żółtka jaj bogate są również w żelazo. Zawartość żelaza w jajku kurzym wynosi około 2mg/100g, a w jajku indyczym aż 4mg/100g. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na żelazo wynosi około 10-20 mg. Cząsteczki żelaza zawarte w hemoglobinie, podczas dopływu krwi do płuc wiążą cząsteczki tlenu, który doprowadzany jest do odpowiednich organów.
Poprawiają pamięć
Jajka, a w szczególności żółtka, są cennym źródłem choliny, będącej budulcem neuronów i komórek glejowych w mózgu. Cholina ma korzystny wpływ na przepływ informacji, co z kolei wpływa na usprawnienie procesu zapamiętywania. Dodatkowo poprawia koncentrację i zwiększa wydajność umysłową.
Zwalczają zapalenia
Jajka zawierają cystatynę, która spowalnia działanie enzymów wytworzonych przez bakterie odpowiedzialne za stan zapalny w organizmie. Jajka są cennym źródłem przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3, a niektóre odmiany posiadają również prozapalne kwasy tłuszczowe omega-6.
Wspomagają odchudzanie
Choć może trudno w to uwierzyć, jajka są doskonałym przyjacielem osób będących na diecie. Nie dość, iż są źródłem witamin i minerałów, to zapewniają uczucie sytości. Dieta wysokobiałkowa wspomaga metabolizm i pozwala spalić więcej kalorii.
Poprawiają kondycję włosów i paznokci
Biotyna zawarta w jajkach ma korzystny wpływ na kondycję włosów i paznokci (zapobiega wypadaniu włosów i rozdwajaniu paznokci). Wystarczy jeść jedno jajo dziennie, by zapewnić organizmowi odpowiedni poziom tego cennego budulca.
Zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca
Cholina, odgrywa istotną rolę w rozkładzie homocysteiny, która uszkadza śródbłonek wyścielający naczynia krwionośne, a tym samym choćby mała ilość cholesterolu może łatwiej osadzić się na ściankach naczyń krwionośnych. Regularne spożywanie jednego jajka dziennie spowoduje wzrost dobrego cholesterolu HDL we krwi. Najlepszym sposobem na zredukowanie poziomu złego cholesterolu LDL jest podwyższenie poziomu tego dobrego.
Chronią wzrok
Jajka są doskonałym źródłem luteiny, zeaksantyny i cynku, które korzystnie wpływają na kondycję oczu. Luteina gromadzi się w soczewce, a tym samym chroni ją (w pewnym stopniu) przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Te dwa cenne antyoksydanty – luteina i zeaksantyna – mogą obniżyć ryzyko rozwoju chorób oczu, które pojawiają się wraz z wiekiem.
Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
Wszystko za sprawą choliny będącej cennym składnikiem jajek. Cholina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.
Wzmacniają kości
Jajka są bogate w witaminę D, która jest niezbędna do prawidłowego przyswajania wapnia. Wystarczy jeść jedno jajko dziennie, by wzmocnić kości i zęby.