Twórcy filmowi często sprawiają, iż podczas seansu filmowego odczuwamy wilczy głód. Wszystko przez to, iż potrawy jedzone przez głównych bohaterów wyglądają w kadrze tak smakowicie. Dziś postanowiliśmy odtworzyć dla was przepis z kultowej polskiej produkcji – kartacze z filmu „Znachor” (1981).
Ten inspirowany powieścią Tadeusza Dołęgi -Mostowicza obraz to filmowa klasyka rodzimej kinematografii. Mimo upływu lat ma swoich oddanych fanów. Przy kultowej scenie, w której padają słowa: „Szanowni państwo, wysoki sądzie, to jest profesor Rafał Wilczur” wzruszają się wszyscy, choćby jeżeli wcześniej widzieli ją dziesiątki razy.
W wielu świetnych filmach także tych niezwiązanych bezpośrednio z kulinariami można znaleźć sceny, w których jedzenie odgrywa istotną rolę.
My także zainspirowaliśmy się kulinarnym kadrem rodem ze „Znachora”. Pamiętacie scenę, w której rodzina Mielnika zasiada do posiłku, a na ich talerzach lądują sowicie okraszone skwarkami oraz cebulą kluski. To słynne kartacze. Przyznać się, komu na ich widok pociekła ślinka? Chcesz przygotować danie rodem z kina – skorzystaj z naszego przepisu na kartacze z filmu „Znachor”.
„Znachor”, scena z kartaczami; źródło: tvp.vod.pl
Kartacze z filmu „Znachor” – przysmak ze Wschodu
Kartacze to typowa potrawa dawnego pogranicza polsko-niemiecko-litewskiego. Niemieccy mieszkańcy Gołdapi i okolic odpowiednik kartaczy zwali Keilchen. Litwini nazywają je cepelinami. Choć potrawa znana jest od bardzo dawna, ta ostatnia nazwa pojawiła się w pierwszej połowie XX w., kiedy popularne stały się sterowce zwane zeppelinami. Ponieważ kształt kartaczy kojarzy się właśnie z tymi sterowcami.
Dziś to potrawa regionalna typowa dla północno-wschodniej Polski (szczególnie Podlasia, a także Suwalszczyzny i Mazur), wciąż bardzo popularna także na Litwie.
To rodzaj ziemniaczanych klusek wypełnionych najczęściej mięsnym farszem. Co ciekawe, w 2006 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Co roku w Gołdapi odbywa się Regionalny Festiwal Pogranicza „Kartaczewo”, podczas którego organizowane są Mistrzostwa Świata w jedzeniu kartaczy. Podczas każdego festiwali gołdapianie i turyści jedzą ich około dziesięciu tysięcy!
Spora, elipsowata klucha, w której masa mączno-ziemniaczana otacza nadzienie z mielonego mięsa, dość długo się gotuje. Można je również nadziewać grzybami, kapustą lub serem, jednak farsz mięsny jest najbardziej popularny. Danie serwuje się suto podlane smażoną cebulą i skwarkami z boczku – jak w kultowym „Znachorze”. Telewizja bardzo często go powtarza, więc jeżeli przy wspomnianej scenie w chacie Mielnika, trudno wam opanować apetyt na to proste pyszne danie, skorzystajcie z naszego przepisu. Gwarantujemy, iż kartacze wyjdą jak na filmie.
Kartacze jak ze „Znachora” – Pyszności; źródło: AdobeStock
Kartacze ze „Znachora” – przepis
Składniki:
- 3 kilogramy ziemniaków
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 500 g mielonej wieprzowiny
- sól
- pieprz
- majeranek
- oregano
- 3 cebule,
- olej do smażenia
- wędzony boczek na skwarki
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i umyj. Odłóż około kilograma ziemniaków i ugotuj je w osolonej wodzie. Zlej wodę i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone warzywa przeciśnij przez praskę.
- Pozostałe surowe zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce. Odciśnij z nich nadmiar wody i połącz z ugotowanymi ziemniakami. Dodaj do masy cztery łyżki skrobi ziemniaczanej i sól do smaku. Masa powinna być na tyle elastyczna, by można z niej było ulepić spore kluski.
- Mięso mielone dopraw solą, pieprzem oraz ziołami. Z mięsa formuj niewielkie kulki i kładź je na masę ziemniaczaną. Następnie uformuj z masy spore kartacze.
- Przez cztery dni codziennie potrząsaj słoikiem, aby wszystko idealnie się wymieszało.
- Kluski wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj przez kwadrans. Na patelni zeszklij cebulę razem z pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem. Zeszkloną cebula i skwarkami polej obficie każdą porcję. Uwaga, by było jak w kinie, serwuj kartacze ze zsiadłym mlekiem.
Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.