Sezonowe dania na obiad
Sezon na młodą kapustę trwa od maja do końca sierpnia. To pyszne i zdrowe warzywo idealnie sprawdza się do przygotowania lekkich potraw na ciepłe dni. Mamy dla ciebie 9 polecanych dań z młodej kapusty. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do przepisu z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak go wykonać. Gwarantujemy, iż znajdziesz na naszej liście swojego faworyta. Koniecznie wypróbuj.
Polecane przepisy z młodej kapusty:
- Tradycyjny kapuśniak z ziemniakami
- Zapiekanka gołąbkowa z mięsem mielonym
- Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem
- Tradycyjne gołąbki
- Kapusta zasmażana z boczkiem
- Łazanki z młodą kapustą
- Surówka z młodej kapusty i ogórka z winegretem
- Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki z sosem jogurtowym
- Błyskawiczna surówka z młodej kapusty i marchewki
Właściwości kapusty — na co pomaga i ile ma kalorii
Kapusta to bardzo zdrowe i pyszne warzywo. Młoda, kupowana od maja do sierpnia, ma niepowtarzalny smak. Jest delikatna, chrupiąca i aromatyczna. Zdecydowanie warto wprowadzić ją do naszej diety.
Wśród zalet kapusty wymienia się adekwatności przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, jest ceniona także za działanie oczyszczające, tonizujące i moczopędne, a także przyśpieszające gojenie ran i wrzodów — czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.
Kapusta jest warzywem niskokalorycznym — w 100 g produktu jest jedynie 40 kcal.
Sezonowa młoda kapusta z białym winem i makiem. Odkryj przepis MasterChefa
Dominika Wójciak to zwyciężczyni 3. edycji programu „MasterChef”. W książce „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” przekonuje, iż młoda kapusta może mieć wiele zastosowań. Wśród nich pokazała przepis na…
Jak ugotować młodą kapustę?
Młoda kapusta jest delikatna i bardzo łatwa do przygotowania. Można jeść ją na surowo, polaną sosem na bazie oliwy, jogurtu czy śmietany. Jest także bardzo łatwa do ugotowania i nie wymaga długiej obróbki.
Gotowanie młodej kapusty:
- Poszatkuj młodą kapustę i przełóż do garnka.
- Zalej wodą do połowy wysokości kapusty.
- Dodaj szczyptę soli i zagotuj.
- Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu.
- Po około 12 minutach kapusta powinna być już miękka.
Gotowaną młodą kapustę można doprawić podsmażoną cebulką lub boczkiem i posypać świeżym koperkiem. By ją nieco zagęścić, dodaj odrobinę zasmażki — podsmaż masło z mąką i wymieszaj z kapustą.
Nie tylko mizeria. Ta surówka z ogórków to hit lata
Znudziła ci się tradycyjna mizeria? Polecam przepis na fantastyczną surówkę ze świeżych ogórków z dodatkiem lekkiego sosu i aromatycznej czarnuszki. To zdrowe i aromatyczne połączeni smaków, które z…
Jakie przyprawy pasują do dań z kapustą?
Delikatny smak młodej kapusty warto doprawić świeżymi ziołami. Do surówek i sałatek w szczególności polecamy koperek i natkę pietruszki.
Do dań z młodą kapustą na ciepło warto dodać:
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- kminek,
- majeranek
Kapustę warto doprawić także świeżym czosnkiem lub podsmażoną cebulką.
Czytaj także: Domowe kimchi z młodej kapusty. Odkryj wyjątkowy przepis na pikantną kiszonkę
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: