Co można zrobić z dyni? Te przepisy pokocha cała rodzina

g.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl


Co można zrobić z dyni? Te dwa przepisy to klasyka. Zupa poprawi ci humor w jesienną słotę, a przetwory będą cieszyć dyniowym smakiem jeszcze w lutym.
Nie masz pomysłu, co zrobić z dyni? To pomarańczowe jesienne warzywo sprawdzi się w wielu odsłonach. Warto włączyć je do swojej diety, ze względu na bogactwo składników mineralnych i antyoksydantów. No i oczywiście wyjątkowy, charakterystyczny smak. Oto przepisy z dyni, które pokochasz.


REKLAMA


Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości


Pomysł na dynię. Aksamitna zupa z imbirem
Zupa z dyni to doskonały sposób na kapryśną pogodę. Miska aksamitnej, gorącej zupy w pomarańczowym kolorze od razu poprawi humor. Jak ją przygotować? To banalnie proste.
Oto, czego potrzebujesz:


1 kg dyni hokkaido,
2 litry bulionu,
marchewka,
pół kg batatów
3 ząbki czosnku,
5 cm korzenia imbiru,
szczypt płatków chilli,
1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
1/2 łyżeczki papryki ostrej,
1/2 łyżeczki cynamonu
100 ml śmietanki kremówki,
oliwa,
masło klarowane,
szczypta soli i pieprzu do smaku.


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
W tym czasie dynię myjemy, przecinamy na mniejsze części i pozbawiamy miąższu dzięki metalowej łyżki. Kroimy na drobniejsze kawałki i wykładamy na blaszkę. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez około pół godziny.
Obieramy bataty i marchewkę. Kroimy warzywa w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim warzywa z imbirem, aż wszystko nabierze złocistego koloru.
Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i upieczoną dynię.
Całość zalewamy bulionem, dodając przyprawy. Gotujemy około pół godziny.
Kiedy warzywa są miękkie wszystko blendujemy na aksamitny krem. Na sam koniec dodajemy śmietankę.


Taka zupa będzie doskonale smakować z podpieczonymi na maśle grzankami lub uprażonymi pestkami dyni. jeżeli lubimy pikantne dania, na górę możemy dodać odrobinę oliwy z płatkami chilli.


Czytaj także:


Gofry bez gofrownicy. Czy to w ogóle możliwe? Wystarczy patelnia


Przetwory z dyni. Smak jak u babci
jeżeli chcemy, żeby smak dyni towarzyszył nam na dłużej, warto pomyśleć o dyniowych przetworach. Dynia w occie na słodko smakuje jak u babci.


Składniki:


ok. 2 kg obranej, wydrążonej dyni
6 szklanek wody
pół kilograma cukru
szklanka octu (najlepiej sprawdzi się jabłkowy)
garść goździków
3 cm imbiru
cynamon


Czytaj także:


Wygodne, a jakie szykowne! W tych półbutach Rieker będę chodzić do zimy


1. Dynię kroimy w dużą kostkę.
2. Pokrojone warzywo wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
3. Wyjmujemy dynię, a do wody dodajemy ocet, cukier, goździki i pozostałe przyprawy. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.


4. Dynię umieszczamy w wyparzonych słoikach. Do każdego z nich dodajemy też kawałek imbiru i cynamonu oraz kilka goździków.
5. Zalewamy dynię naszą gorącą zalewą i mocno zakręcamy.
6. Pasteryzujemy przez 15 minut gotując słoiki. Podstawiamy je w wodzie do wystudzenia.
Idź do oryginalnego materiału