Co można zrobić z dyni? Przedstawiamy zdrowe i smaczne pomysły na jej wykorzystanie

5mindlazdrowia.pl 2 lat temu

Dynia, najczęściej kojarzy nam się z Haloween’ową dekoracją, ewentualnie ze smaczną zupą przyrządzoną na jej bazie. Tymczasem zastosowanie dyni w kuchni jest niezwykle szerokie – a co więcej, dania powstałe z jej udziałem są niezwykle zdrowe, smaczne i proste do przygotowania. Dynia zawiera duże ilości cynku, za to mało kalorii – spożywamy jej zdecydowanie za mało. Jak wykorzystać dynię w kuchni?

Dlaczego warto jeść dynię?

źródło: canva

Powszechnie wiadomo, iż w codziennej diecie powinny znaleźć się owoce i warzywa – najczęściej jednak z warzywami kojarzymy marchewkę, pietruszkę i ewentualnie seler, zapominając o niezwykle wartościowych, ale mniej popularnych warzywach, takich jak właśnie dynia.

W 100 g zawiera ona bowiem jedynie 28 kalorii, za to całkiem spore ilości B-karotenu, fosforu, wapnia, a także witamin z grupy B. Nie zawiera także sodu – to niezwykle wartościowe warzywo zwłaszcza dla osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami oraz które zmagają się z nadciśnieniem. To także jedno z niewielu tych warzyw, które pod wpływem temperatury nie traci swoich cennych adekwatności.

Co można zrobić z dyni? Poznaj przepis na dżem z dyni

Kiedy pomyślimy o dżemie, w pierwszej kolejności na myśl przychodzą nam najpopularniejsze owoce: truskawki, jagody, brzoskwinie, wiśnie oraz ananas. Tymczasem dżem z dyni jest równie pyszny, choć mało kto o tym wie. Na sklepowej półce ciężko znaleźć będzie dżem zrobiony z tego warzywa – jednak najzdrowsze (i przede wszystkim najsmaczniejsze!) jest to, to przygotujemy sami. Domowe przetwory są bowiem w stu procentach naturalne i niczym nie konserwowane. Jeśli więc masz to dorodne warzywo w domu i zastanawiasz się, co można zrobić z dyni – zrób dżem!

To proste, a do przyrządzenia potrzebne będzie kilka składników.

Składniki:
– Dorodna, około pięciokilogramowa dynia,
– Kilogram cukru,
– Olejek o aromacie pomarańczowym,
– Kwasek cytrynowy.

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę dynię należy zasypać cukrem i odstawić na noc, rankiem zaś zebrać dwie szklanki soku, jaki się wytrącił. Pozostałą część dyni gotujemy około dwóch godzin, następnie studzimy, po czym zagotowujemy raz jeszcze i trzymamy na ogniu przez kolejną godzinę. W soku rozpuścić należy kwasek i olejek, a następnie dodać do gotującej się dyni i pozostawić na ogniu jeszcze przez pół godziny. Dżem z dyni jest gotowy – wystarczy przełożyć go do słoików i zakręcić! Równie pyszne są inne przetwory z dyni – masz pole do popisu, więc działaj! Pomysłów na to, co ugotować z dyni także nie brak.

Pestki z dyni – skarbnica dobrego!

źródło: canva

Co zrobić z pestkami dyni? Pestki z dyni są powszechnie dostępne w sklepach – warto więc jak najczęściej sięgać po ich paczuszkę. Zajadanie się pestkami dyni przyniesie bowiem więcej dobrego, niż można się spodziewać – to przede wszystkim znakomite źródło magnezu, fosforu i cynku. W pestkach dyni znajduje się także niacyna, która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

Co zrobić z pestkami dyni? Można potraktować je jako wartościową przekąskę, ale także jako dodatek do sałatek czy makaronów. Sprawdzą się również w wersji prażonej – również jako przekąska, ale także doskonały dodatek do wypieków!. Wystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piec przez ok 40 minut w 60 stopniach.

Idź do oryginalnego materiału