Smakowite przystawki to coś, bez czego nie wyobrażamy sobie rodzinnego biesiadowania przy stole. Niektóre z nich można zrobić wcześniej, nie tracąc przy tym nic ze smaku i jakości potrawy. Przykład to smakowity pasztet. Do jego przygotowania używamy mięsa drobiowego. Świetnie smakuje na świeżym pieczywie z dodatkiem konfitury żurawinowej.
REKLAMA
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Co przygotować na święta wielkanocne? Lista składników na domowy pasztet drobiowy
Jedną z popularnych przystawek na świątecznym stole są mięsa i wędliny. Co przygotować na święta wielkanocne na deskę wędlin? Nasza propozycja to pasztet drobiowy. Wyrób zachowuje świeżość przez długi czas i smakuje dobrze choćby kilka dni po upieczeniu. Przystawkę przygotujesz z następujących składników:
1 kg mięsa drobiowego np. z udka
250 g wątróbki drobiowej
2 marchewki
2 cebule
1 pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
250 ml mleka
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
2 łyżki oleju
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
nasiona czarnuszki do posypania pasztetu
Co przygotować na święta wielkanocne? Przepisy na smakowite przystawki krok po kroku
jeżeli chcesz wiedzieć, co przygotować na święta wielkanocne, aby zawładnąć podniebieniami domowników i gości, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Receptura jest następująca:
Mięso wraz z liściem laurowym i zielem angielskim wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy
Gotujemy pod przykryciem przez kilkanaście minut
Dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera
Gotujemy na małej mocy palnika do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie
Składniki na pasztet wyjmujemy z bulionu i studzimy
Na patelni rozgrzewamy olej
Wrzucamy cebulę i czosnek, a po chwili także wątróbkę
Smażymy do momentu, aż wątróbka będzie miękka
Czerstwą bułkę umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem
Kolejny krok to mielenie mięsa na pasztet. Mięso z wywaru, podsmażoną wątróbkę, warzywa i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę mielimy trzy razy w maszynce do mięsa.
Zobacz też: Jajek na Wielkanoc nie gotuj w wodzie tylko w tej mieszance. Oszczędzisz sobie kłopotu
Co przygotować na święta wielkanocne do jedzenia? Pieczenie pasztetu
Gdy masa na pasztet będzie dobrze zmielona, dodajemy do niej jajka, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Drobiowy pasztet, czyli nasza propozycja na to, co przygotować na święta wielkanocne do jedzenia wcześniej, jest bardzo aromatyczny, a wszystko za sprawą przypraw. Jakie są dalsze kroki?
masę umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia
wyrównujemy i wierzch posypujemy ziarnami czarnuszki
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 70-90 minut
wyjmujemy i studzimy w formie
Inne dania, które można przygotować wcześniej
Oto lista z innymi daniami świątecznymi, które można z powodzeniem przygotować wcześniej:
mazurek - sam spód można upiec kilka dni przed Wielkanocą;
babka wielkanocna - można ją zrobić w Wielki Piątek;
pieczone mięsa - można zamarynować mięso dwa dni przed pieczeniem (zamarynowane mięso można też zamrozić);
żurek (ważne, aby nie było w nim śmietany) - można przygotować wcześniej i zamrozić;
sałatka (np. jarzynowa) - można przygotować ją wcześniej bez majonezu i zamrozić. Majonez trzeba dodać dopiero przed podaniem.
Którą świąteczną potrawę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.