Każda pora roku i ma produkty spożywcze, którymi warto się zainteresować. Oczywiście najlepsze i najbardziej wartościowe są rzeczy świeże, ale jest kilka miesięcy w roku, w których ciężko jest o świeże owoce czy warzywa, a dzięki np. przetworom czy mrożonkom można zachować ich smak jeszcze przez kilka miesięcy.
REKLAMA
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Jesienne produkty spożywcze - co to takiego?
Jesienne produkty spożywcze to wszystkie cenne w tym okresie warzywa, owoce, orzechy, a także inne dary natury jak np. grzyby. W tym czasie pojawia się dużo roślin korzeniowych, które przydają się przez cały rok do różnych potraw. Warto zaopatrzyć się także w rośliny strączkowe, które są świetnym źródłem białka.
Co prawda w dzisiejszych czasach nie ma większych problemów z nabywaniem dowolnych produktów spożywczych, ale najlepiej jest korzystać ze świeżych. Tak samo warto jeść lokalne jedzenie, niż sprowadzane z zagranicy.
Co warto jeść jesienią?
Dieta jest bardzo ważnym elementem naszego życia. Dlatego warto zadbać o zawartość naszej lodówki i spiżarni. Należy zwrócić uwagę na produkty, które wspomogą nasz układ odpornościowy w tym okresie, ponieważ jest to czas wzmożonych zachorowań. Dobrym pomysłem będzie więc spożywanie świeżych warzyw i owoców, które bogate są witaminy. Rośliny to też źródło cennego błonnika, który pomaga w problemach trawiennych.
Poza tym co warto jeść jesienią? Na pewno produkty sezonowe, o czym już była mowa, bo świeże mają znacznie więcej witamin i mikroelementów niż te przetworzone czy to w postaci weków, czy mrożonek. Rosną one też wtedy naturalnie, a nie sztucznie w szklarniach, więc mają dużo lepszy smak.
Jakie jesienne warzywa warto kupować?
Lato i jesień to dwie najbogatsze pory roku. Dlatego też korzystanie z ich dobrodziejstw i pyszności jest jak najbardziej wskazane. Typowo jesienne warzywa to bardzo bogaty elementarz. Pojawiają się wtedy cukinie i bakłażany, z których można robić cudowne pasty, czy zapiekać w piekarniku lub na grillu. Rośnie wtedy dynia, z której z łatwością przyrządzić można cudowną, rozgrzewającą i aromatyczną zupę.
Pojawiają się także kalafiory, brukselki, brokuły, marchew, buraki i ziemniaki, z których z powodzeniem zrobić można zupy, zapiekanki i sałatki. Nie sposób zapominać też o pomidorach i papryce, które bogate są witaminy C. Oczywiście bardzo wartościowy jest również czosnek i cebula, które wspomagają w sposób znaczący nasz układ odpornościowy, więc warto dodawać je do potraw.
A jesienne owoce? Co można to znaleźć?
Tu także nie można narzekać na wybór. Jednymi z najlepszych, jeżeli chodzi o jesienne owoce, są jeżyny, śliwki, żurawina i pigwa. Są nie tylko bardzo bogate w witaminy, które bardzo istotne są w walce z przeziębieniami i grypą, ale także po prostu pomagają dbać o nasz organizm. Cudownie nadają się też na syropy i kompoty.
Nie mniej wartościowe, a równie pyszne będą świeże jabłka czy gruszki, które również akurat dojrzewają i mogą stanowić cudowny dodatek do deserów, kompotów czy ciast. To także czas, gdy pojawiają się orzechy, a te również są bardzo istotne dla naszego zdrowia, ponieważ zawierają kwasy omega.
Przykładowe jesienne pomysły kuchenne
Takie bogactwo warzyw i owoców musi skutkować również wieloma pomysłami na posiłki. Nic nie smakuje bowiem lepiej niż świeżo przygotowane danie z cudownych, sezonowych produktów. Jesienne pomysły kuchenne to bogactwo inspiracji, które na pewno warto uwzględnić we własnym jadłospisie. Wymienić tutaj można m.in.:
zupę cebulową lub dyniowa z grzankami
ratatouille
zupę krem pomidorowy z pieczoną papryką
gulasz lub zupa gulaszowa
bigos wędzoną śliwką
placki z dyni
zupę grzybową
gołąbki z grzybami
ryż z jabłkami
zupę grochową
kapuśniak.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę