Sylwia Majcher o wrześniowych produktach
Na profilu Sylwii Majcher na Instagramie, co miesiąc znaleźć można wskazówki na temat sezonowych owoców i warzyw. Tym razem podkreśliła, iż fioletowy i czerwony kolor ma znaczenie. Na grafice wyśmienitych warzyw i owoców na wrzesień wymieniła:
- bakłażany,
- cukinie,
- kalafior,
- śliwki,
- aronie,
- białą rzodkiew,
- winogrona,
- brukselki,
- pomidory,
- paprykę.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć propozycje dań z sezonowych owoców i warzyw
- Fioletowe warzywa są bogate w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią przed bakteriami i wirusami. Intensywny kolor gwarantują im naturalne barwniki – antocyjany. Antocyjany wpływają też na poprawę pamięci i koncentracji. Mają dużo witaminy C oraz błonnika. Wspomagają układ krążeniowy, trawienny i nerwowy — dodała.
Dziennikarka zwróciła uwagę, iż w czerwonych warzywach mamy likopen, który jest znakomitym przeciwutleniaczem. Działają one profilaktycznie na choroby serca, na układ krwionośny i na choroby nowotworowe. Czerwone owoce są także znakomitym źródłem potasu i witaminy C.