Co jeść we wrześniu? Sylwia Majcher radzi, jakie owoce i warzywa są teraz najsmaczniejsze

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: 123rf.com/margouillat


Wrzesień to czas na kalendarzowy koniec lata. W prawdzie jesień zbliża się nieuchronnie, ale przez ponad miesiąc będziemy mogli zajadać świeże owoce i warzywa. Warto wiedzieć, na jakie składniki jest aktualnie sezon. Sylwia Majcher, dziennikarka, edukatorka na temat niemarnowania żywności przypomina o najzdrowszych produktach danego miesiąca. A Jagna Niedzielska zachęca do spożycia łodygi brokułu.

Sylwia Majcher o wrześniowych produktach

Na profilu Sylwii Majcher na Instagramie, co miesiąc znaleźć można wskazówki na temat sezonowych owoców i warzyw. Tym razem podkreśliła, iż fioletowy i czerwony kolor ma znaczenie. Na grafice wyśmienitych warzyw i owoców na wrzesień wymieniła:

  • bakłażany,
  • cukinie,
  • kalafior,
  • śliwki,
  • aronie,
  • białą rzodkiew,
  • winogrona,
  • brukselki,
  • pomidory,
  • paprykę.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć propozycje dań z sezonowych owoców i warzyw

Zobacz galerię(6 zdjęć)

- Fioletowe warzywa są bogate w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią przed bakteriami i wirusami. Intensywny kolor gwarantują im naturalne barwniki – antocyjany. Antocyjany wpływają też na poprawę pamięci i koncentracji. Mają dużo witaminy C oraz błonnika. Wspomagają układ krążeniowy, trawienny i nerwowy — dodała.

Dziennikarka zwróciła uwagę, iż w czerwonych warzywach mamy likopen, który jest znakomitym przeciwutleniaczem. Działają one profilaktycznie na choroby serca, na układ krwionośny i na choroby nowotworowe. Czerwone owoce są także znakomitym źródłem potasu i witaminy C.

Idź do oryginalnego materiału