Co jeść, gdy brakuje energii? Te produkty dodadzą sił i poprawią nastrój

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pexels


Ciągle czujesz zmęczenie i brak chęci do działania? Przyczyn spadku poziomu sił życiowych może być wiele, od rozmaitych chorób po stresujący styl życia i niewłaściwą dietę. Co jeść, gdy brakuje energii?

Co jeść, gdy brakuje energii? Produkty odzwierzęce

Podroby

Wiele osób krzywi się na samą myśl o zjedzeniu wątróbki, już nie wspominając o nerkach, sercach, żołądkach, ozorkach czy… móżdżku. Jednak warto pamiętać, iż podroby stanowią jedno z najbogatszych źródeł dobrze przyswajalnego żelaza, czyli minerału, który należy koniecznie dostarczać organizmowi. Jego podstawową funkcją w organizmie jest transport tlenu, a odpowiednie natlenienie komórek skutecznie neutralizuje zmęczenie oraz dodaje energii życiowej.

Tuńczyk

Delikatne i soczyste mięso tej ryby można przyrządzać na wiele sposobów, a jednym z nich jest alternatywna wersja tatara. Po tuńczyka warto sięgnąć również z powodu wysokiej zawartości witaminy B12, zwanej kobalaminą, uczestniczącej w procesie tworzenia czerwonych krwinek oraz niezbędnej do optymalnej pracy układu nerwowego. Dzięki niej mamy większą energię życiową oraz lepszy nastrój.

Mozzarella

Pochodzący z południowych Włoch ser podpuszczkowy jest znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu, dlatego świetnie sprawdza się na pizzy czy rozmaitych zapiekankach. Mozzarella dodaje też… energii życiowej, co zawdzięcza m.in. wyjątkowo wysokiej zawartości tryptofanu, aminokwasu niezbędnego do produkcji ważnego neuroprzekaźnika, jakim jest serotonina. Jej niedobór skutkuje nie tylko ciągłym uczuciem zmęczenia, ale także pogorszeniem nastroju, stanami lękowymi czy zaburzeniami snu.

Ostrygi

Ulubiony przysmak „kochanka wszech czasów”, czyli Casanovy, to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł cynku (w 100 g ostryg znajdziemy blisko 90 mg tego minerału), odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, odgrywającego też istotną rolę w przemianach energetycznych. Dzięki odpowiedniej dawce cynku nabierzemy większej chęci i sił do działania.

Pexels

Produkty roślinne

Natka pietruszki

Optymalne wchłanianie dostarczanego organizmowi żelaza, a w efekcie zwiększenie energii życiowej, wspiera witamina C, której też nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Gdzie ją znaleźć? Prawdziwą skarbnicą kwasu askorbinowego jest natka pietruszki, dlatego warto dodawać ją do rozmaitych potraw, skutecznie wzbogaci smak kanapek, zup, zapiekanek i innych dań.

Nasiona słonecznika

Świetna przekąska, a także dodatek do sałatek, zup czy kanapek. Oprócz walorów smakowych pestki słonecznika kryją również dużo wartości odżywczych, są jednym z najbogatszych źródeł witaminy B1, czyli tiaminy, niezbędnej do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Jej odpowiednia dawka zapewnia nie tylko energię życiową, ale również poprawia nastrój i koncentrację.

Płatki owsiane

Produkt wytwarzany z oczyszczonego ziarna owsa, które najpierw jest suszone, a później rozdrabniane i krojone, nieprzypadkowo zalicza się do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli świetnie wpływającej na nasze zdrowie. Płatki owsiane to skarbnica węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C czy witamin z grupy B. Dzięki takiej mieszance są świetnym pomysłem na śniadanie, gdyż zapewniają „zastrzyk” energii życiowej na wiele godzin, co ważne – uwalnianej stopniowo.

Soczewica

Jej nasiona kryją bogactwo cennych składników odżywczych, w tym węglowodanów, witamin (w tym kwasu foliowego) oraz łatwo przyswajalnego białka (stanowi około 25 proc. masy produktu). Dzięki czemu soczewica (każdej odmiany: zielonej, czerwonej, brązowej lub czarnej) stanowi świetny zamiennik mięsa, dodający potężną dawkę energii życiowej.

Gorzka czekolada

Jeśli brakuje nam energii sięgnijmy po 2-3 kostki czekolady, ale koniecznie gorzkiej, o jak największej zawartości miazgi kakaowej (najlepiej powyżej 70 proc.). To skarbnica wielu cennych substancji odżywczych, w tym zwiększających siły witalne teobrominy i kofeiny oraz magnezu, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Autor: Rafał Natorski

Jeśli masz ochotę na pożywny posiłek, wypróbuj obiadowych kieszonek z naszego kanału w serwisie YouTube.

Idź do oryginalnego materiału