Co jadł Józef Piłsudski? Wiemy, jak wyglądała herbatka u marszałka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: reprodukcja/PAP


O marszałku Józefie Piłsudskim pamiętamy w szczególny sposób 11 listopada. zwykle wspominamy jego wkład związany z przywróceniem Polsce niepodległości. Jednak warto też wiedzieć, iż był łasuchem z prawdziwego zdarzenia. Doceniał proste gotowanie. Przyjrzeliśmy się, jakie dania chętnie jadł marszałek Józef Piłsudski.

Podwieczorek dla marszałka Piłsudskiego

Józef Piłsudski lubił słodkie przekąski. Wciąż istniejącym dowodem na to jest pracownia cukiernicza „Zagoździński” w Warszawie. Właśnie do niej marszałek wysyłał swojego adiutanta po pączki. Pierwszy lokal powstał już w 1925 roku przy ul. Wolskiej, natomiast aktualnie działa przy ul. Górczewskiej 15.

Jednak nie tylko pączki kusiły Piłsudskiego. Cenił sobie polskie smaki pochodzące z Wileńszczyzny, np.: doceniał ciasto z suszonymi śliwkami i pianką oraz słodkie bułeczki z cynamonem. Często krojono je na kromki, suszono i podawano w formie sucharków do mocnej czarnej herbaty.

Sprawdź także: Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju. Sezonowy przepis na apetyczny wypiek

Patriotyczna herbata

Józef Piłsudski był patriotą, więc wybór herbaty do picia także nie był kwestią przypadku. Kawa była podawana na terenach znajdujących pod zaborem pruskim i austriackim, natomiast herbata – na Kresach Wschodnich. Sposób gotowania herbaty także nie był obojętny. Napój był zaparzany w samowarach, miał być mocny i o intensywnym aromacie. Rodzinie Piłsudskich gotowała kucharka Adela. Wiadomo, iż raz w miesiącu gospodarze organizowali herbatkę Piłsudskiego, na którą zapraszano gości. Na stole musiał znaleźć się zestaw ulubionych ciastek, sucharków z bułki cynamonowej i sezonowych słodkości.

quiz Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?

Kuchnia litewska w menu Piłsudskiego

Marszałek Józef Piłsudski nie przepadał za tradycyjnymi potrawami znanymi w kuchni litewskiej. Szczególnie kołduny i bigos litewski nieczęsto gościły w jego jadłospisie. Tak twierdziła Aleksandra Piłsudska, która była drugą żoną marszałka. Z biegiem lat Piłsudski posłuchał zaleceń lekarza i zaczął wprowadzać do diety drób. Zrezygnował też z jedzenia tłustych czerwonych mięs na rzecz delikatniejszej cielęciny.

Naczelnik Piłsudski w wyborze kucharek kierował się patriotyzmem lokalnym. Zawsze chciał, aby pochodziły tylko z powiatu święciańskiego na Wileńszczyźnie tak, jak on. Zachęcał też, aby gotowała dania zapamiętane przez niego w dzieciństwie.

Źródło:

  • „Sto receptur na sto lat niepodległości” (1918-2018) – Polskie Skarby Kulinarne

Co jadł Józef Piłsudski? Wiemy, jak wyglądała herbatka u marszałka

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału