Ciasto zemsta teściowej dla miłośników wiśni. Przepis na zjawiskowe ciasto z kremem i bezą. Ten wypiek zrobią nie tylko synowe

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na ciasto z wiśniami o przewrotnej nazwie – zemsta teściowej. To pyszny wypiek, który idealnie sprawdzi się na lato. Delikatny krem i chrupiąca beza świetnie smakują z kruchym ciastem i kwaskowatymi owocami. Po prostu niebo w gębie. Takim smakołykiem z pewnością zaimponujesz rodzinie i znajomym. Przekonaj się i wypróbuj przepis na ciasto zemsta teściowej.

Ciasto z wiśniami i kremem. Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto zemsta teściowej. Skąd taka zaskakująca nazwa? Prawdopodobnie czyjaś teściowa dla zemsty podała je zięciowi z niewydrylowanymi wiśniami. Ja jednak zdecydowanie to odradzam. Ciasto i tak robi duże wrażenie. Jego przygotowanie co prawda zajmuje sporo czasu, jednak efekt jest tego wart. Możesz zrobić je z wiśni mrożonych lub ze świeżych. Dla dodatkowej chrupkości polecam posypać bezę płatkami migdałowymi.

Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto zemsta teściowej.

Przepis na ciasto zemsta teściowej

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + czas na stężenie galaretki
poziom trudności: średni
porcja na ok. 10-12 kawałków

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 250 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Beza:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki płatków migdałowych.

Warstwa wiśniowa:

  • 400 g mrożonych wiśni bez pestek,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 700 ml wody,
  • 100 ml soku z wiśni (po odsączeniu wiśni).

Krem:

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 16 g cukru waniliowego.

Zniewalający sernik na lato. Dodaj do niego wiśnie i rozkoszuj się smakiem

Sernik z wiśniami i kruszonką to prawdziwy smak lata na talerzu, idealne połączenie kruchego ciasta, słodkiej masy serowej i lekko kwaśnych owoców. Polecam sprawdzony przepis na ten wypiek, z moim…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ciasto z wiśniami zemsta teściowej?

  1. Zacznij od rozpuszczenia galaretek we wrzątku. Dodaj sok z wiśni i odstaw, by wystygła.
  2. Następnie rozdziel żółtka od białek do dwóch oddzielnych naczyń.
  3. Zrób kruche ciasto: posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i zagnieć gwałtownie ciasto.
  4. Podziel ciasto na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 15 minut.
  5. Rozwałkuj jedną część ciasta i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz 35 minut w 170 stopniach Celsjusza.
  7. Czekając na ciasto, ubij bezę z białek, dodając stopniowo cukier.
  8. Rozwałkuj drugą część ciasta i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsmaruj delikatnie bezę i posyp płatkami migdałowymi.
  9. Piecz drugi blat przez 15 minut w 170 stopniach Celsjusza, a następnie przykryj ciasto z wierzchu papierem do pieczenia i piecz dalej przez 25 minut.
  10. Do chłodnej galaretki wrzuć wiśnie. Schowaj całość do lodówki, kontrolując, by nie zsiadła się za mocno.
  11. Na pierwszy blat wylej tężejącą galaretkę z wiśniami. Schowaj do lodówki.
  12. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj serek mascarpone i gwałtownie wymieszaj na gładki krem.
  13. Wyłóż krem na galaretkę, a całość przykryj ciastem z bezą.
  14. Ciasto schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
  15. Ciasto zemsta teściowej gotowe. Życzymy smacznego!

Dobra rada: jeżeli nie chcesz dodawać serka mascarpone, ubij 500 ml śmietanki 36 proc. z 2 łyżkami cukru pudru, wanilią i np. fixem do śmietany.

Zobacz także:Błyskawiczne ciasto leniwej synowej. Jest pyszne i zaskakująco proste. Przepis na wyśmienite ciasto z kajmakiem i serkiem mascarpone

Przebojowe ciasto zemsta teściowej. Poznaj przepis na najlep...

+16 Zobacz galerię

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału