Ciasto z wiśniami i kremem. Sprawdzony przepis
Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto zemsta teściowej. Skąd taka zaskakująca nazwa? Prawdopodobnie czyjaś teściowa dla zemsty podała je zięciowi z niewydrylowanymi wiśniami. Ja jednak zdecydowanie to odradzam. Ciasto i tak robi duże wrażenie. Jego przygotowanie co prawda zajmuje sporo czasu, jednak efekt jest tego wart. Możesz zrobić je z wiśni mrożonych lub ze świeżych. Dla dodatkowej chrupkości polecam posypać bezę płatkami migdałowymi.
Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto zemsta teściowej.
Przepis na ciasto zemsta teściowej
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + czas na stężenie galaretki
poziom trudności: średni
porcja na ok. 10-12 kawałków
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 250 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 16 g cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Beza:
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki płatków migdałowych.
Warstwa wiśniowa:
- 400 g mrożonych wiśni bez pestek,
- 2 galaretki wiśniowe,
- 700 ml wody,
- 100 ml soku z wiśni (po odsączeniu wiśni).
Krem:
- 250 ml śmietanki 30%,
- 500 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 16 g cukru waniliowego.
Zniewalający sernik na lato. Dodaj do niego wiśnie i rozkoszuj się smakiem
Sernik z wiśniami i kruszonką to prawdziwy smak lata na talerzu, idealne połączenie kruchego ciasta, słodkiej masy serowej i lekko kwaśnych owoców. Polecam sprawdzony przepis na ten wypiek, z moim…
Jak zrobić ciasto z wiśniami zemsta teściowej?
- Zacznij od rozpuszczenia galaretek we wrzątku. Dodaj sok z wiśni i odstaw, by wystygła.
- Następnie rozdziel żółtka od białek do dwóch oddzielnych naczyń.
- Zrób kruche ciasto: posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i zagnieć gwałtownie ciasto.
- Podziel ciasto na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 15 minut.
- Rozwałkuj jedną część ciasta i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 35 minut w 170 stopniach Celsjusza.
- Czekając na ciasto, ubij bezę z białek, dodając stopniowo cukier.
- Rozwałkuj drugą część ciasta i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsmaruj delikatnie bezę i posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz drugi blat przez 15 minut w 170 stopniach Celsjusza, a następnie przykryj ciasto z wierzchu papierem do pieczenia i piecz dalej przez 25 minut.
- Do chłodnej galaretki wrzuć wiśnie. Schowaj całość do lodówki, kontrolując, by nie zsiadła się za mocno.
- Na pierwszy blat wylej tężejącą galaretkę z wiśniami. Schowaj do lodówki.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj serek mascarpone i gwałtownie wymieszaj na gładki krem.
- Wyłóż krem na galaretkę, a całość przykryj ciastem z bezą.
- Ciasto schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
- Ciasto zemsta teściowej gotowe. Życzymy smacznego!
Dobra rada: jeżeli nie chcesz dodawać serka mascarpone, ubij 500 ml śmietanki 36 proc. z 2 łyżkami cukru pudru, wanilią i np. fixem do śmietany.
Zobacz także:Błyskawiczne ciasto leniwej synowej. Jest pyszne i zaskakująco proste. Przepis na wyśmienite ciasto z kajmakiem i serkiem mascarpone
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni: