Ciasto z truskawkami

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Połowa czerwca to idealny czas na wypieki z truskawkami. Przyznaję, iż truskawki goszczą teraz w mojej kuchni codziennie. Dodaje je do owsianek, naleśników, a także przygotowuje z nimi pyszne ciasta. Takie ciasto z zatopionymi truskawkami przywołuje u mnie czasy dzieciństwa. Mama zawsze piekła takie w sobotę lub w niedzielę i zjadaliśmy od razu całą blaszkę Soczyste truskawki i miękkie, maślane, puszyste ciasto - nie można się oprzeć takiemu połączeniu.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z truskawkami.

Ciasto z truskawkami

Dzisiejsza propozycja to pysznie maślane ciasto z zatopionymi soczystymi truskawkami. Jest szybkie do przygotowania, z podstawowych składników. Zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Następnie dodajemy jajko, jedno po drugim. W tym momencie masa może się zwarzyć, ale nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy.

Ciasto smakuje delikatnie i świeżo. Truskawki możecie wymienić na dowolne owoce. Często piekę to ciasto zimą z mrożonymi jagodami. Ciasto możecie ozdobić kremem. Może to być krem z białej czekolady czy zwykły krem śmietanowy.

Ciasto z truskawkami

Więcej przepisów na ciasta z truskawkami

  • Puszyste ciasto z truskawkami
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami
  • Ciasto cytrynowe z truskawkami
  • Tarta rustykalna z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Szybkie i proste wiosenne ciasto ucierane.

Ciasto z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • 175g masła,
  • 125g cukru,
  • 1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 175g mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
  • 300g obranych i umytych truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajko wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.

Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Truskawki kroimy na pół, a większe na cztery części.

Przygotowanie ciasta

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto z truskawkami przed pieczeniem

Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy truskawki. Staramy się je wykładać rozcięciem ku górze. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Jeśli przygotujesz ciasto z truskawkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta ucierane Ciasta z owocami Ciasta z truskawkami Truskawki


#lato #tortownica 24cm #wiosna #wypieki na maśle

Idź do oryginalnego materiału