"Weekendowa Cukierenka" zaprasza na rodzinne ciasto z rabarbarem. Czemu rodzinne? Bo pieczemy je na dużej blaszce czyli tej z wyposażenia z piekarnika. Jest duże i podzielne. Ma pyszny maślany smak, dużo słodkiej maślanej kruszonki i kwaskowaty rabarbar. To idealne wiosenne ciasto, które umili Wam pierwsze podwieczorki na świeżym powietrzu. Jest idealne do zabrania na grilla czy jako deser po obiedzie. Jego przygotowanie jest łatwe i przyjemne. Nie ma tu mowy o zakalcu!
Poza sezonem na rabarbar wykorzystaj inne "kwaśne" owoce np. czerwoną porzeczkę, wiśnie.
Ciasto z rabarbarem
Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
- Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką
- Rabarbarowy puszek
- Szarlotka z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę
Maślane ciasto ze słodką chrupiącą kruszonką i rabarbarem - smak wiosny!
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę
Składniki:
- 800g rabarbaru,
- CIASTO UCIERANE:
- 250g masła,
- 100g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- szczypta soli,
- 5 jajek,
- 360g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
- KRUSZONKA:
- 200g masła,
- 170g cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
- 290g mąki pszennej
Przygotowanie:
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
Przygotowanie kruszonki
CIASTO UCIERANE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika 38x45cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na wolnych obrotach miksera.
Przygotowanie ciasta ucieranego
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy pokrojony rabarbar i posypujemy wierzch kruszonką.
Przygotowanie ciasta z rabarbarem
Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy. Życzę smacznego!