Ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza na rodzinne ciasto z rabarbarem. Czemu rodzinne? Bo pieczemy je na dużej blaszce czyli tej z wyposażenia z piekarnika. Jest duże i podzielne. Ma pyszny maślany smak, dużo słodkiej maślanej kruszonki i kwaskowaty rabarbar. To idealne wiosenne ciasto, które umili Wam pierwsze podwieczorki na świeżym powietrzu. Jest idealne do zabrania na grilla czy jako deser po obiedzie. Jego przygotowanie jest łatwe i przyjemne. Nie ma tu mowy o zakalcu!

Poza sezonem na rabarbar wykorzystaj inne "kwaśne" owoce np. czerwoną porzeczkę, wiśnie.

Ciasto z rabarbarem

Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem

  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
  • Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką
  • Rabarbarowy puszek
  • Szarlotka z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę

Maślane ciasto ze słodką chrupiącą kruszonką i rabarbarem - smak wiosny!

Ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę

Składniki:

  • 800g rabarbaru,
  • CIASTO UCIERANE:
  • 250g masła,
  • 100g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • szczypta soli,
  • 5 jajek,
  • 360g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
  • KRUSZONKA:
  • 200g masła,
  • 170g cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
  • 290g mąki pszennej

Przygotowanie:

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Przygotowanie kruszonki

CIASTO UCIERANE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika 38x45cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na wolnych obrotach miksera.

Przygotowanie ciasta ucieranego

Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy pokrojony rabarbar i posypujemy wierzch kruszonką.

Przygotowanie ciasta z rabarbarem

Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy. Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Rabarbar Warzywne Z rabarbarem


#blacha 38x45cm #Weekendowa Cukierenka #wiosna #wypieki na maśle

Idź do oryginalnego materiału