Ciasto z orzechami laskowymi, śliwkami i mleczną czekoladą

justynadragan.pl 2 tygodni temu

Czuć orzechy, sezonowe śliwki, a natknięcie się na kawałek mlecznej czekolady jest bardzo przyjemnym doświadczeniem. Ciasto, które choć raz upiec powinnaś/eś!


SKŁADNIKI:

(na formę o wymiarach 20×25 cm)

Ciasto orzechowe:

  • 3 jajka
  • 
1/3 łyżeczki soli
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 180 g kefiru
  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów laskowych, zmielonych lub drobno posiekanych
  • 50 g czekolady mlecznej, drobno posiekanej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Kruszonka orzechowa:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • 600 g śliwek
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Kruszonką orzechowa: wszystkie składniki rozetrzyj palcami w misce do uzyskania sypkiej kruszonki. Schowaj do lodówki.

Ciasto orzechowe: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka ubij z solą oraz cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie strumyczkiem wlewaj olej, sok z cytryny i kefir. Cały czas mieszaj trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Na koniec do masy wsyp suche składniki: przesianą mąkę, zmielone orzechy, posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszaj do połączenia.

Ciasto przelej do formy o wymiarach 20×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłóż pozbawione pestek i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Całość zasyp orzechową kruszonką.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 55 min do tzw. suchego patyczka, do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia kruszonki. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego!


RADY:

  • ciasto przechowuj w zacienionym miejscu w zamkniętym pojemniku.
  • sprawdź inne przepisy ze śliwkami KLIK.

Idź do oryginalnego materiału