Ciasto z masłem orzechowym – przepis na deser
Liczba porcji: dla około 10 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- Domowy biszkopt
Krem z masłem orzechowym:
- 350 g serka mascarpone,
- 100 g śmietanki kremówki,
- 250 g masła orzechowego,
- 50 g cukru pudru.
Dodatki:
- 50 g powideł śliwkowych,
- 100 g uprażonych orzeszków ziemnych.
Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym?
Przygotowanie:
- Na początku należy upiec domowy biszkopt i odstawić do wystudzenia.
- Mascarpone należy przełożyć do miski i wymieszać z cukrem pudrem. Składniki należy wymieszać do całkowite połączenia się cukru.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę należy ubić w czystej szklanej misce na sztywno.
- Następnie należy delikatnie połączyć śmietankę z kremem z mascarpone i masła orzechowego.
- Biszkopt można należy wysmarować powidłami śliwkowymi i następnie wyłożyć na wierzch krem z masła orzechowego.
- Na wierzchu ciasta należy rozsypać uprażone orzeszki ziemne.
Dodatki do ciasta
Ciasto można wzbogacić także posiekaną czekoladą, polać strużkami domowego sosu karmelowego albo przekroić biszkopt na pół i w środku posmarować wybraną konfiturą. Ciasto świetnie smakuje ozdobione ryżem preparowanym. Wierzch ciasta można też ozdobić polewą czekoladową.
Rodzaje ciasta z dodatkiem orzechów
Warto pamiętać, iż istnieją różne rodzaje ciast z orzechami. Wśród nich jest orzechowiec przypominający batonik snickers, ciasto milionera oraz przepis na keks wypełniony bakaliami. Miłośnicy czekolady zachwycą się szybkim brownie z masłem orzechowym. Wypiek, który rozpływa się w ustach.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: