Ciasto z malinami – przepis na jesienny podwieczorek
Liczba porcji: dla 10–12 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki:
- 5 jajek,
- 70 g cukru,
- 180 g mąki pszennej,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 100 g malin,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
quiz
Quiz dla amatorów słodkości. Czy znasz desery z różnych stron świata?
Jak zrobić ciasto z malinami?
Przygotowanie:
- Jajka należy ubić z cukrem, aż podwoi objętość. Zajmie to około 3 minuty.
- Następnie należy dodać olej słonecznikowy, wodę i ocet jabłkowy.
- Kolejnym krokiem jest dodanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Keksówkę lub tortownicę o średnicy 26 cm należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Ciasto należy wlać do formy. Maliny należy obsypać mąką ziemniaczaną i dorzucić na wierzchu ciasta.
- Ciasto z malinami należy piec przez około 35 minut w temperaturze 170° Celsjusza z termoobiegiem lub 190° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
- Po tym czasie należy sprawdzić ciasto dzięki drewnianego patyczka do szaszłyków. jeżeli patyczek będzie mokry, to trzeba piec jeszcze 10 minut.
- Gotowe ciasto z malinami należy wystudzić. Przed podaniem ciasto malinowe można posypać cukrem pudrem lub kremem na bazie mascarpone i cukru waniliowego.
Zobacz także: Przepis na czekoladową owsiankę z malinami Anny Lewandowskiej
Malinowe ciasta na jesień
Wśród ciast z malinami można wybierać spośród wielu rodzaju. Świetnie sprawdza się ciasto z kruchym spodem, malinami i bezą, malinowa chmurka, jogurtowe ciasto z malinami lub ciasto czekoladowe z malinami. Do ciasta z malinami polecamy dodać konfiturę malinową. Biszkopt z malinami można też popijać aromatyczną herbatą z sokiem malinowym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: