Witam w "Weekendowej Cukierence". Pragnę się dziś z Wami podzielić przepisem na kolorowy przekładaniec z makiem i kremem przygotowanym z dwóch składników: galaretki i śmietany kremówki. Z takim ciastem mogliście się pewnie spotkać na jakimś weselu czy innej uroczystości rodzinnej.
Ciasto z makiem i bitą śmietaną
Przygotowanie ciasta jest dość proste, intuicyjne. Wykorzystujemy tutaj same podstawowe składniki. Przepis podany jest w gramach, łyżkach i szklankach więc każdy z Was może je przygotować nie posiadając wagi czy szklanki 250ml. Przepis jest na dużą blaszkę więc to rodzinna porcja ciasta. Jego zaletą jest piękny "puchaty" wygląd i delikatny, piankowy smak. Bardzo ładnie się kroi i dobrze przechowuje w lodówce pod przykryciem. Do ciasta możecie użyć dowolnego koloru galaretki. Można użyć też dwóch kolorów np. czerwonego i zielonego - wówczas będzie prezentowało się jeszcze piękniej.
Ciasto jest wciągające. Sięga się po kolejny kawałek bez zastanowienia Nie jest wilgotne więc idealnie pasuje do kubka kawy czy herbaty. Można je jeszcze bardziej urozmaicić. Oto moje propozycje:
- Do środka kremu możemy dać pokrojone owoce z puszki np. brzoskiwnie lub świeże borówki, jagody czy maliny.
- Ciasto biszkoptowe możemy posmarowac ulubionym dżemem
- Na wierzch ciasta możemy zrobić dodatkową warstwę owoców w galaretce.
Ciasto z makiem i bitą śmietaną
Więcej przepisów na ciasta z kremem
- Łabędzi puch
- Wenus
- Ciasto z rogalikami 7days
- Brzoskwiniowy puszek
Ciasto z makiem i bitą śmietaną
Dość proste do przygotowania kolorowe ciasto przekładane. Jest lekkie, piankowe, idealne na święta i inne uroczystości rodzinne.
Ciasto z makiem i bitą śmietaną
Składniki:
- CIASTO BISZKOPTOWE:
- 2 jajka,
- 8 żółtek,
- 8 łyżek cukru (100g),
- 8 łyżek mąki (100g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- CIASTO MAKOWE:
- 8 białek,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 1 szklanka mąki (150g),
- 3 łyżki maku sypkiego (30g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- KREM ŚMIETANKOWY Z GALARETKĄ:
- 750ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 250ml wody,
- 2 galaretki malinowe,
- DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml. Foremkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
Wszystkie składniki na ciasto biszkoptowe i makowe powinny być w temperaturze pokojowej.
CIASTO BISZKOPTOWE: Do miski wbijamy jajka i żółtka, dodajemy cukier. Ubijamy je razem na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut. Masa jajeczna stanie się po tym czasie jasna i puszysta. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia w 3 turach i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera lub szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Ciasto pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół.
Gdy ciasto ostygnie to kroimy je na pół. Ciasto wychodzi dość niskie, ale da się bez problemu przekroić na pół.
Przygotowanie ciasta biszkoptowego
CIASTO MAKOWE: Do miski przekładamy białka. Ubijamy je na sztywno. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce i ubijamy jeszcze dalej przez kilka minut. Po każdej dodanej łyżce cukru ubijamy 1-2 minuty, dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę. Gdy piana jest ubita to dodajemy do niej mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do dobrego połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół.
Przygotowanie ciasta makowego
KREM ŚMIETANKOWY Z GALARETKĄ: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Uwaga: Galaretka gwałtownie zacznie tężeć!
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia. Od tego momentu należy postępować bardzo szybko, bo krem gwałtownie zacznie tężeć.
* Ponieważ z kremem należy pracować szybko, bo gwałtownie tężeje to można podzielić sobie go na dwie części. Najpierw przygotować połowę kremu, wyłożyć na ciasto. Następnie zrobić drugą część kremu.
ZŁOŻENIE CIASTA: w foremce układamy pierwszy blat ciasta biszkoptowego. Rozsmarowujemy na nim połowę kremu. Układamy od razu biszkopt makowy. Następnie wykładamy drugą część kremu i drugie ciasto biszkoptowe. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na min. 2h do lodówki. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.