Ciasto z mąki pełnoziarnistej z borówkami

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

Dzisiaj stało przede mną małe wyzwanie - deser z myślą o osobie z insulinoopornością. Czy nie "takie nie za słodkie", ale takie z niskim indeksem glikemicznym. Przy okazji chciałam, by było faktycznie smaczne... Było trudno, ale się udało :)



Ciasto wypiekałam w jednej keksówce o wymiarach 26 cm x 15 cm x 6 cm.

Wypiekanie - łączy czas - 55 minut: 180 stopni, góra-dół, ok. 30 minut, następnie skręciłam temperaturę do 160 stopni i piekłam dalsze 25 minut (do tzw. suchego patyczka).


Składniki:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,75 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek erytrytolu
  • 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki kakao (jeśli wolicie jaśniejsze ciasto można zmniejszyć ilość do 1-1,5 łyżki)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego (można użyć skyra)
  • 40ml oleju rzepakowego
  • ok. 200g borówek - świeże lub mrożone (do posypania ciasta)


Wykonanie:

  1. W jednej misce mieszamy jajka, mleko, jogurt i olej na jednolitą masę. Polecam trzepaczką.
  2. Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol, kakao, sodę i cynamon. Mieszamy łyżką.
  3. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką na jednolitą masę.
  4. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i/lub wyłożonej papierem keksówki.
  5. Posypujemy wierzch borówkami.
  6. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut, do suchego patyczka.


Idź do oryginalnego materiału