Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na prosty torcik z truskawkami. Dzisiejsza propozycja to ciasto składające się z puszystego biszkoptu, delikatnego musu z białej czekolady i musu truskawkowego. Ciasto nie należy do najprostszych z uwagi na pracę z rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Ale jeżeli dokładnie przeczytasz przepis i zastosujesz się do moich wskazówek to na pewno Ci się uda.

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Mus czekoladowy to zaledwie dwa składniki: śmietana kremówka i biała czekolada. A całość usztywniona jest żelatyną. Znacie go już z sernika z musem czekoladowym. Jest niezwykle delikatny i kremowe i smakuje jak kawałeczek nieba. Często wkładam go w formę silikonową w kształcie półkul i zamrażam, a później oblewam i przygotowuje monoporcje (m.in. na słodki stół).

Mus truskawkowy to szybka wersja galaretki truskawkowej. Składa się tylko z dwóch składników: truskawek i galaretki. Jest pyszny! Możecie użyć do niego truskawek mrożonych. Wówczas podgrzewamy je w rondelku bez rozmrażania. A gdy się już rozpuszczą to miksujemy blenderem tak jak w przepisie.

Różne wersje ciasta

Mus z białej czekolady pasuje do wielu składników Proponuje połączyć go z ciemnym biszkoptem i malinami w galaretce. Albo zostawić jasny biszkopt i zrobić mus z mango czyli zmiksowane mango usztywnione galaretką (tak jak w tym przepisie). Będzie pysznie!

Biszkopt z białą czekoladą i truskawkami

Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

Jak rozpuścić żelatynę?

Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. jeżeli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Więcej przepisów na kremowe ciasta z truskawkami

  • Truskawkowy puszek
  • Kruche z mascarpone
  • Tort rafaello
  • Proste tiramisu z truskawkami

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Pyszne letni torcik. Puszysty biszkopt, delikatny i kremowy mus z białej czekolady i pyszny mus truskawkowy.

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanka cukru (70g),
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
  • 2 łyżki oleju,
  • PONCZ:
  • 30ml wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 270g białej czekolady,
  • 550g śmietany kremówki 36%,
  • 8g żelatyny + 40g wody,
  • GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 600g obranych truskawek,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę drobno kroimy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.

Żelatynę rozpuszczamy w 40g wody i mieszamy z gorącą masą czekoladową. Masę czekoladową z żelatyną studzimy. Powinna być letnia przed dodaniem do śmietanki.

*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na najwyższych obrotach miksera na prawię sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady wlewając ją ciurkiem. Gdy dodamy całą masę czekoladową to zmniejszamy obroty miksera na małe i mieszamy jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Gdy mus z białej czekolady zacznie lekko tężeć to wylewamy go na biszkopt.

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: Umyte i osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Przekładamy je do rondelka i zagotowujemy. Następnie masę truskawkową zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie, aby galaretka rozpuściła się w gorących truskawkach. Masę truskawkową pozostawiamy do przestudzenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterze lub deseczce układamy biszkopt, zapinamy rant. Można też biszkopt ułożyć w tortownicy i zamknąć obręcz. Nasączamy go całym ponczem. Następnie wylewamy tężejący mus z białej czekolady. Ciasto odstawiamy do lodówki do momentu stężenia musu. Po tym czasie na stężały mus wylewamy schłodzoną masę truskawkową i znowu ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia ciasto oddzielamy ostrym nożem od rantu lub tortownicy. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Biszkopt z białą czekoladą i truskawkami

Biszkopt z białą czekoladą i truskawkami

Jeśli przygotujesz ciasto z białą czekoladą i truskawkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta przekładane (biszkoptowe) Ciasta z kremem Ciasta z owocami Ciasta z truskawkami Truskawki Z galaretką


#biała czekolada #lato #rant 24cm #śmietana kremówka #tortownica 24cm #Weekendowa Cukierenka #wiosna #żelatyna

Idź do oryginalnego materiału