Ciasto widelcem mieszane z owocami

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Nie ma chyba prostszego przepisu na ciasto niż ciasto widelcem mieszane z owocami i kruszonką. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, ani wagi kuchennej. Wystarczy nam miska, widelec i szklanka do odmierzania składników.

Szybkie i proste ciasto widelcem mieszane polecam każdemu, zwłaszcza przy niezapowiedzianych gościach, ale nie tylko. Pyszne ciasto sprawdzi się także do porannej kawy lub herbaty. To ciasto musi się udać każdemu. Najlepiej smakuje z owocami. Przy większej ilości czasu, możesz się również pokusić o kruszonkę.

Ciasto widelcem mieszane – składniki:

Wszystkie składniki muszą być oczywiście w temperaturze pokojowej. Szklanka to pojemność 250 ml.
Podane proporcje są na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm lub 20 x 30 cm.

Składniki suche:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 4 średnie jajka (rozmiar L)
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru czy śmietany 18% / 12%
  • 250 g owoców np.: jabłka, maliny, borówki, śliwki, truskawki itp

Jeśli zdecydujesz się na kruszonkę podaje najlepszy przepis:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób wykonania ciasta widelcem mieszanego z owocami i kruszonką

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy jedynie: 2 misek, widelca i blaszki o wymiarach 24 x 24 cm.

Krok 1. Przygotowuję owoce

Wykonanie ciasta zaczynam od przygotowania owoców. jeżeli używam maliny, to przebieram i nie myję ich. o ile mam borówki, to płuczę pod bieżącą wodą i obsuszam na sitku. Natomiast w przypadku jabłek obieram je ze skórki. Następnie kroję w podłużną kostkę (wymiary od 0,5 do 2 cm)

Wskazówki:

  • Ciężkie owoce dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki. Zbytnie obciążenie ciasta, może spowodować zakalec
  • Mrożone owoce należy rozmrozić i oddzielić od soku. Większe owoce, takie jak truskawki również należy pokroić

Krok 2. Przygotowuję masę ciasta

Do miski wsypuję cukier oraz mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam widelcem krótko przez około 30 sekund.

Następnie wlewam olej i jogurt (o temperaturze pokojowej). Wbijam też jajka (o temperaturze pokojowej). Wszystko mieszam widelcem do połączenia się składników przez około 3 minuty.

Krok 3. Robię kruszonkę

Do miski wrzucam pokrojone w kostkę kawałki masła. Wsypuję mąkę i siekam z masłem. Następnie wsypuję cukier i cukier waniliowy, który nada smaku i zapachu. Następnie palcami mieszam i przecieram wszystkie składniki. Otrzymuję kruchą masę – kruszonkę.

Krok 4. Wylewam ciasto, oprószam jabłkami i kruszonką

Blaszkę o wielkości 24 x 24 cm wyściełam papierem do pieczenia.

Na blaszkę wylewam masę ciasta i wyrównuję powierzchnię dzięki łyżki. Na wierzch ciasta wykładam owoce. Użyłam jabłek. Owoce możesz lekko wbić w masę ciasta.
Warstwę owoców oprószam równomiernie kruszonką.

Krok 5. Piekę ciasto

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu. Termoobieg może spiec owoce i kruszonkę. jeżeli masz słaby piekarnik, to upiecz ciasto z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni C także przez 50 minut. Pod koniec pieczenia obserwuję ciasto. Gdy się zarumieni, wyjmuję z piekarnika.

Wilgotne ciasto z jabłkami i budyniem

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału