Ciasto Truskawkowa Chmurka

kwestiasmaku.com 2 tygodni temu

Tego ciasta nie może zabraknąć w okresie truskawkowym🍓🍓 Kruchy i maślany spód, słodka galaretka z truskawkami, krem mascarpone z bitą śmietaną i beza z płatkami migdałów. Z takich składników może wyjść tylko kulinerne niebo! To ciasto łączy pokolenia i smakuje jak prawdziwa "chmurka".

Przepis jest bardzo dobrze napisany, tak aby jak najlepiej rozłożyć poszczególne etapy w czasie. Rozpoczynamy więc od zrobienia galaretki, choć pierwszą warstwą jest ciasto kruche, a to dlatego, aby galaretka już nam tężała. Tak samo jak beza z białek, pieczemy ją wtedy gdy ciasto kruche z żółtkami chłodzi się w lodówce. Przygotowanie ciasta jest więc proste, choć rozłożone w czasie. Pamiętajcie, aby galaretka z truskawkami była już mocno tężejąca w momencie wykładania na kruchy spód.

Zamiast płatków migdałowych można użyć wiórków kokosowych.

Polecam Wam też mój najlepszy zbiór przepisów na ciasta z truskawkami 🍓🍓 Największy zbiór tylko sprawdzonych przepisów na ciasta z truskawkami w internecie!

Idź do oryginalnego materiału