Ciasto miodownik to ciasto na bazie miodu, które idealnie nada się zarówno na Święta, jak i pieczone bez okazji. Poniżej przedstawiamy przepis na miodownik, który zawsze wychodzi!
Jak zrobić szybkie i smaczne ciasto miodownik?
Kluczem do przygotowania pysznego miodownika jest dobór odpowiednich składników i wykorzystanie ich we adekwatnych proporcjach. Głównym składnikiem ciasta jest bowiem dobrej jakości miód, który nadaje ciastu odpowiedniego smaku i konsystencji — miękkości. Miodownik tradycyjny możemy zrobić na kilka sposobów — niektórzy przekładają go masą budyniową, niektórzy masą z kaszy manny oraz oczywiście powidłami śliwkowymi, które doskonale pasują do obu mas.
Nie możemy także zapomnieć o wierzchu ciasta, które powinna pokrywać miodowo-orzechowa polewa, na którą również podamy przepis.
Kluczem do tego, by miodownik był pyszny, jest jedna ważna kwestia! Całe ciasto powinno leżakować ok. 2-3 dni w chłodnym miejscu lub w lodówce. Po tym czasie blaty miodowe zmiękną, a całe ciasto będzie smakować wyśmienicie.
Zobacz także: Drożdżowe bułeczki, które podbiją serca łasuchów. Po prostu pycha
Przepis na miodownik
Składniki na blaty miodowe:
- 500 gram mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 120-150 gramów cukru (w zależności, czy lubimy bardzo słodkie ciasta)
- 3 łyżki dobrej jakości miodu
- 200 gram masła
Składniki na masę:
- 8 czubatych łyżek kaszy manny
- 200 gram masła
- 0,5 szklanki cukru lub innego słodzidła, np. erytrolu, ksylitolu
- 700 ml mleka
- Do masy będziemy także potrzebować słoik powideł śliwkowych
Składniki na polewę do ciasta:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 60 gram cukru>
- pół kostki masła
- 2 łyżki dobrej jakości miodu
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i cukrem. Następnie dodajemy posiekane masło, wbijamy jajka, dodajemy płynny miód i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Dwa blaty pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, a trzeci zostawiamy. W międzyczasie przygotowujemy masę orzechową, którą wyłożymy trzeci surowy blat.
Do przygotowania polewy na miodownik potrzebujemy roztopić masło z miodem oraz cukrem, a następnie dodać posiekane orzechy włoskie i smażyć całość przez ok. 5 minut. Gorącą masę wykładamy na trzeci surowy blat i pieczemy przez 15 minut.
W międzyczasie możemy przygotować masę grysikową. Mleko wlewamy do garnka i dodajemy do niego 8 łyżek kaszy manny. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, pozostawiamy ją do wystudzenia. Następnie ucieramy masło z cukrem i dodajemy je stopniowo do wystudzonej masy grysikowej, wszystko miksując. Uzyskana masa powinna mieć gładką konsystencję.
Na tym etapie możemy przystąpić do przekładania blatów miodowych. Każdy blat przekładamy najpierw masą grysikową, a później powidłami. Miodownik odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 dni i po tym czasie cieszymy się pysznym miodownikiem!
Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a’la carbonara: