Ciasto kruche z pianką śmietanową i owocową ma lekką i piankową strukturę, która przypomina styropian. Stąd nazwa ciasta. Niektórzy nazywają to ciasto także sernikiem bez sera. Dla mnie jednak w smaku nie przypomina sernika więc zdecydowałam się nie dodawać tej nazwy w opisie. Ciasto jest lekkie i piankowe. Fajnie pasują do niego kwaśne owoce, bo przełamują słodki smak pianki śmietanowej.
Do tego ciasta potrzeba aż 3 duże opakowania kwaśnej śmietany. Jest to fajna opcja na jej wykorzystanie, gdy macie jej nadprogramowe ilości. Zamiast śmietany do ciasta można wykorzystać gęsty jogurt naturalny lub typu greckiego. Wówczas użyłabym go mniej np. 1000g i zredukowałabym ilość cukru do 100-150g.
Ciasto kruche, aby lepiej się z nim pracowało, zamrażamy. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamrażarce. Wówczas samo złożenie ciasta pójdzie bardzo szybko. Sekretem udanego ciasta jest bardzo dobre ubicie piany z białek, a następnie delikatne połączenie jej z budyniami w proszku i kwaśną śmietaną. Robimy to na wolnych obrotach miksera lub szpatułką. Nie mieszamy zbyt długo, ale tylko do połączenia składników.
Więcej wypieków z użyciem kwaśnej śmietany:
- Rogaliki trzyskładnikowe
- Keks z białą czekoladą i borówkami
- Sernik nowojorski
- Ciasto cytrynowe z jagodami
Ciasto styropian
Styropian czyli śmietanowiec na kruchym cieście
To kruche ciasto z owocami i lekką pianką śmietanową często nazywane jest sernikiem bez sera.
Składniki:
- KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
- 250g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- PIANKA ŚMIETANOWA:
- 5 białek,
- 1 i 1/4 szklanki cukru (250g),
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2x40g),
- 1200g kwaśnej gęstej śmietany 18%,
- DODATKOWO:
- około 400g owoców (brzoskwinie z puszki i maliny),
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 równe części, owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.
*Ciasto możesz przygotować wcześniej i trzymać w zamrażarce kilka dni.
Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Wyjmujemy z zamrażarki jedną część ciasta i ścieramy na grubych oczkach tarki do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zarumienienia. Spód studzimy.
Na wystudzony spód wykładamy śmietanową pianką, wyrównujemy. Na piankę równomiernie wykładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie z puszki i maliny. Na owoce ścieramy resztę kruchego ciasta, które jest w zamrażarce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, góra-dół i pieczemy około 55-60 minut. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
*Do ciasta będą pasowały także inne owoce np. wiśnie, jagody.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
ŚMIETANOWA PIANKA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przekładamy białka. Ubijamy je na sztywno. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce i ubijamy jeszcze dalej przez kilka minut. Po każdej dodanej łyżce cukru ubijamy 1-2 minuty, dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę. Czyli ubijamy łącznie kilkanaście minut. Gdy piana jest ubita to dodajemy do niej budynie w proszku i miksujemy na wolnych obrotach tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno dodajemy kwaśne śmietany i jeszcze chwilkę miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.