Ciasto snickers. Najlepszy przepis na wyśmienite ciasto z kajmakiem i orzechami. Warto zrobić je na miodowym cieście

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ciasto snickers to pyszne połączenie masy kajmakowej, orzechów włoskich oraz niezawodnego ciasta miodowego. To idealny wypiek na każdą okazję, który można zrobić na kilka dni przed planowaną imprezą, świętami czy spotkaniem ze znajomymi. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis.

Przepis na ciasto snickers

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Porcja: na blaszkę 25x35 cm.
Poziom trudności: średni.

Składniki ciasta:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g margaryny lub masła,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Krem:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 puszka kajmaku gotowego (550 g).

Polewa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Zobacz także: Wyśmienite ciasto milionera z orzechami włoskimi. Ten smakołyk osłodzi każdy dzień. Pyszny deser z kajmakiem i czekoladą

Przygotowanie ciasta snickers

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem lub margaryną.
  2. Dodaj jajka, żółtka, cukier, miód, wanilię i sodę wymieszaną z mlekiem.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Podziel ciasto na trzy równe części. Każdą rozwałkuj i wylep nią prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
  6. W garnku rozpuść i składniki na polewę orzechową (masło, cukier, miód i orzechy).
  7. Jeszcze ciepłą masę wylej na jeden z blatów ciasta i wstaw go do piekarnika.
  8. Piecz ciasto ok. 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
  9. Upiecz pozostałe dwa blaty ciasta już bez warstwy orzechowej. Zostaw je do wystudzenia.
  10. Przygotuj krem: miękkie masło utrzyj mikserem, dodając stopniowo kajmak.
  11. Przełóż dwa blaty ciasta kremem, a na wierzch połóż ciasto z orzechami.

Zobacz także: Zachwycające ciasto malinowa chmurka. Przepis na wypiek z bezą, malinami i kremem. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Zastosowanie kajmaku

Kajmak w polskiej kuchni to słodka i gęsta masa powstała z gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. To przysmak, który pojawia się na naszych stołach m.in. jako dodatek do:

  • kruchych babeczek,
  • mazurków,
  • kremów kajmakowych,
  • ciasta bez pieczenia,
  • lodów,
  • serników z kajmakiem.

Jak zrobić domowy kajmak?

Popularnym i bardzo prostym sposobem na przygotowanie domowego kajmaku jest podgrzewanie puszki mleka skondensowanego słodzonego w wodzie, przez ok. 2 i pół godziny. Ważne, by co jakiś czas sprawdzać, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. jeżeli nie, to należy dolać wody. Przed otworzeniem puszkę należy wystudzić. Kajmak gotowy.

Ciasto snickers. Przepis na najlepsze ciasto z kajmakiem i o...

+15 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału