Ciasto rurociąg choćby teściowa pochwali. Totalny hit i to bez pieczenia

pysznosci.pl 1 rok temu

Ci, którzy uwielbiają słodkości, ale nie mają czasu w samodzielne pieczenie ich w domu, koniecznie muszą wypróbować ten przepis. Ciasto rurociąg to totalny hit, a na dodatek deser, którego wcale nie trzeba piec. Jak zrobić rurociąg i o jakich składnikach nie można zapomnieć? Podpowiadamy.

Aby ciasto było pyszne, wcale nie wymaga pieczenia. To doskonała opcja dla tych, którzy nie mają wiele czasu, a chcieliby przygotować deser samodzielnie. Ciasto rurociąg może wzbudzać wątpliwości ze względu na użyte składniki, jednak każdy, kto go spróbuje, gwałtownie dołączy do grona jego fanów. Nie bez powodu rurociąg stał się totalnym hitem. Podpowiadamy, jak zrobić to ciasto.

Ciasto rurociąg – przepis. Smakuje obłędnie pysznie

Składniki:

  • 1 przezroczysta galaretka,
  • pół szklanki gorącej wody do galaretki,
  • paczka herbatników lub krakersów,
  • 600 ml zimnej śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 szklanki mleka do nasączenia herbatników,
  • 1 opakowanie rurek czekoladowych bądź kakaowych,
  • gorzka czekolada.

Przepis na ciasto z rurkami czekoladowymi. Sposób przygotowania krok po kroku

Przepisów na ciasto rurociąg jest wiele. Warto modyfikować składniki tak, by smakowało nam jak najbardziej. jeżeli chcemy, by ciasto miało nieco słony posmak, to wybierzmy krakersy zamiast herbatników. Wtedy też rezygnujemy z mleka, ponieważ nie ma potrzeby, by je namaczać.

Sprawdź również: Wprowadził lody świerszczowe. Jednym klientom robi się niedobrze, a inni są zachwyceni

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę zalewamy połową szklanki gorącej wody i odstawiamy, aż wystygnie.
  2. Blachę wykładamy herbatnikami bądź krakersami – wedle uznania.
  3. Ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy do niej serek mascarpone i miksujemy.
  4. Do masy wlewamy wcześniej przygotowaną, wystudzoną galaretkę i dokładnie łączymy ze śmietaną. Herbatniki nasączamy mlekiem. jeżeli używamy krakersów, pomijamy krok z namaczaniem. Wykładamy połowę masy śmietankowej, dokładnie ją rozsmarowujemy i wykładamy na nią rurki o wybranym smaku – ciasno, jedną przy drugiej. Na rurki nakładamy pozostałą część masy śmietankowej i rozsmarowujemy delikatnie. Przykrywamy herbatnikami bądź krakersami.
  5. Kolejny krok to przygotowanie polewy. W garnku mocno podgrzewamy śmietanę i wrzucamy czekoladę. Mieszamy do momentu,aż się rozpuści. Powstałą masą polewamy wierzch ciasta i rozsmarowujemy.

Gwarantujemy, iż takie ciasto zaskoczy twoich najbliższych. Prezentuje się wyjątkowo i smakuje obłędnie.

Idź do oryginalnego materiału