Ciasto Raffaello na biszkoptowym spodzie. Obłędny deser prosto z rajskiej wyspy

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Masa na biszkopt- Pyszności


Pyszne ciasto Raffaello na delikatnym, puszystym biszkopcie to smak jak z rajskiej wyspy. Specjalna masa kokosowa i biała czekolada to połączenie idealne.

Niebiańsko kokosowe, idealnie słodkie i puszyste jak chmurka — to ciasto to hit w moim domu. Smak kokosa przenosi mnie od razu myślami w podróż na rajską wyspę. Ten deser świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkie okazje, ale również luźne podwieczorki z rodziną. Jest tak pyszne, iż od razu znika ochota na liczenie kalorii. Raffaello pokocha każdy, kto lubi słodkości- delikatny, puszysty biszkopt i pyszny, lekki jak chmurka krem to przedsionek drzwi do raju.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Ciasto Raffaello

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa kokosowa:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 1 śnieżka w proszku,
  • 200 g wiórków kokosowych.

Dodatkowo:

  • 2 tabliczki białej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijam same białka i ubijam je, dodając stopniowo cukier, na sztywną pianę. Następnie zmniejszam nieco moc obrotów miksera i dodaję pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypuję mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

    Masa na biszkopt- Pyszności

  2. Powstałą masę przelewam do tortownicy. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piekę przez 35 minut. Pamiętaj, żeby dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem, jeżeli powierzchnia foremki lubi przywierać.

    Ciasto Raffaello- Pyszności

  3. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygnie, odcinam jego górną część. Ciasto smaruję roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

    Biszkopt z czekoladą- Pyszności

  4. W misce ubijam dobrze schłodzoną śmietankę 36 proc. wraz ze Śnieżką w proszku. Powstałą bitą śmietanę rozprowadzam na biszkopcie z białą czekoladą. Wyrównuję przy pomocy szpatułki i dekoruję wiórkami kokosowymi. Na koniec układam kilka kuleczek Raffaello.

    Ciasto Raffaello- Pyszności

  5. Gotowy deser przechowuję w lodówce. Dzielę na porcje i serwuję moim bliskim. Lekki, puszysty krem w połączeniu z pysznym biszkoptem i kokosem to ciasto po prostu idealne.
    Smacznego!

    Ciasto Raffaello- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału