Jeśli lubisz desery przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego, to ciasto powietrzne również przypadnie ci do gustu. To prawdziwy hit wśród ciast. Robi się je gwałtownie i stosunkowo prosto. Wystarczy, iż dodasz jeden składnik, by otrzymać puszystą i idealną masę. Jak je zrobić?
Ciasto powietrzne – co to takiego?
Ciasto powietrzne, przez wiele osób, jest określane jako pochodna ciasta drożdżowego. Robi się je zdecydowanie szybciej i dużo prościej, co na pewno będzie dużym atutem. Smakuje naprawdę wyjątkowo, jest puszyste i miękkie i rośnie zdecydowanie szybciej, w odróżnieniu od klasycznego ciasta drożdżowego. Pamiętaj, iż nie wymaga od ciebie zbyt wielu poświęceń.
Ciasto drożdżowe – Pyszności; foto: Canva
W odróżnieniu, od tradycyjnego przygotowania ciasta drożdżowego, w tym przypadku należy dodać niewielką ilość octu. Jego smak i zapach zostanie zneutralizowany podczas pieczenia, ale w znaczącym stopniu przyczyni się do poprawy struktury ciasta. Będzie miękkie, puszyste i wyrośnie zdecydowanie szybciej od klasycznego ciasta drożdżowego. W ten właśnie sposób, zaoszczędzisz swój wolny czas i sprawisz, iż ciasto wspaniale urośnie podczas pieczenia.
Jak zrobić ciasto powietrzne?
Przepis jest banalnie prosty. Dodając niewielką ilość octu, nie tylko oszczędzasz swój czas, ale sprawiasz, iż otrzymasz wspaniały efekt w postaci wyrośniętego ciasta. Zachwyć swoich bliskich i już dziś przygotuj tę opcję ciasta.
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- około pół kilograma mąki
- 2 żółtka
- pół szklanki mleka
- 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- pół szklanki cukru
- łyżka octu.
Sposób przygotowania:
Ciasto powietrzne robi się dużo szybciej od tradycyjnego ciasta drożdżowego. Jego przygotowanie rozpocznij od pokruszenia drożdży do miski. Dodaj łyżkę cukru i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na około 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Kolejny krok to przesianie mąki do drugiej miski. Dodaj do niej pozostałą część cukru, a także żółtka, ocet i po 20 minutach – wcześniej przygotowany zaczyn. Połącz ze sobą wszystkie składniki – na początku przy pomocy łyżki, a później – rękoma. Na koniec dodaj ostudzone masło.
Pieczenie ciasta – Pyszności; foto: Canva
Teraz, wyrób ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski. Uformuj z niego kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, przystąp do jego ponownego wyrobienia i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odczekaj jeszcze przez około 20 minut, by ponownie wyrosło. Po tym czasie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 50 minut. Ciasto powietrzne jest już gotowe. Smacznego!
Z ciasta drożdżowego przygotujesz niezwykle smaczną chałkę. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: