Deser z pomarańczami urzeka smakiem i aromatem. Po wyjęciu z piekarnika czuć go w całym domu. Wygląda niesamowicie i stanowi najlepszy dodatek do kawy czy herbaty. Receptura napawa optymizmem. Jest banalna, a niezbędne składniki można policzyć na palcach jednej ręki. Obok ciasta pomarańczowego nie sposób przejść obojętnie. Skorzystaj z prostego przepisu na domowy wypiek.
Przepisy z użyciem cytrusów szturmem podbijają internet. Szczególnie zimą, gdy sezon na pomarańcze trwa w najlepsze. Odwrócone ciasto zachwyca już od momentu wstawienia do piekarnika. Jak upiec pyszne ciasto w pomarańczowym smaku? Odkryj najlepszą recepturę.
Przepis na ciasto pomarańczowe
Składniki:
▫︎ 2 pomarańcze,
▫︎ 250 g mąki,
▫︎ 5 jajek,
▫︎ 250 g cukru,
▫︎ 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
▫︎ 250 g margaryny.
Dodatkowo: pół szklanki cukru, 3 pomarańcze, sok z połowy cytryny, 1 łyżka żelatyny, 1 szklanka wody.
Wykonanie:
Pomarańcze (3 sztuki) starannie wyszoruj i pokrój na niezbyt grube plastry. W garnku połącz wodę z cukrem, kawałkami pomarańczy, gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, aż owoce staną się przezroczyste, ostudź mieszankę.
Jajka i margaryna powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijaj na sztywno z 1/2 porcji cukru. Cukier powinien dobrze się rozpuścić. Pianę na razie odstaw.
W misie robota ucieraj margarynę z resztą cukru, stopniowo łącz z żółtkami i mieszaj. Dodaj skórkę z dwóch pomarańczy i sok z 1-1,5 pomarańczy (zależnie od wielkości). Do masy przesiej mąkę z proszkiem, ucieraj przez chwilę, aż powstanie jednolita masa. Na koniec przełóż wcześniejszą pianę z białek i lekko mieszaj łyżką (krótko).
Plasterki pomarańczy, które pokroiłeś na samym początku umieść na dnie okrągłej blachy o średnicy 26 cm (mikstury, w której je gotowałeś, nie wylewaj). Przelej na owoce ciasto i wstaw je do piekarnika. Piecz w 180°C przez ok. 40-45 min.
Na polewę: do mikstury, w której gotowałeś cytrusy, dodaj żelatynę i sok z cytryny, gotuj powoli (nie zagotuj jej). Gdy żelatyna się roztopi, ostudź polewę.
Wypiek po upieczeniu ostudź i wyjmij z tortownicy, odwracając go spodem na wierzch. Polej syropem i podawaj. Smacznego.