Ciasto owsiane z bananami bez cukru i jajek

dietetykaga.pl 1 rok temu
Ciasto owsiane z bananami to moje ostatnie odkrycie. Trochę znudziły mi się płatki w bananem w formie owsianki więc tym razem pyszne ciacho do kawy. Ciasto jest bez cukru, więc polecam wypróbować zwłaszcza tym liczącym kalorie.

Składniki:

  • 300 g bananów( 3 większe lub 4 mniejsze)
  • 250g płatków owsianych około 2 szklanek
  • 100g czekolady gorzkiej bez cukru lub czekolady gorzkiej 80% kakao
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane podsmażam na suchej patelni około 5 minut mieszając, żeby się nie przypaliły i odstawiam do wystudzenia.
  2. Jeden banan zostawiamy, a pozostałe blendujemy na gładką masę i dodajemy kakao.
  3. Całość dokładnie mieszamy, łączymy z płatkami i dzielimy na dwie części.
  4. Blachę okrągłą o średnicy 17 cm smaruję tłuszczem i jedną część kładę na spód, delikatnie ugniatam i wyrównuję. Wstawiam do zamrażalnika na 15 minut.
  5. Pozostałego banana kroję w plasterki i wykładam na schłodzone ciasto. Na wierzch kładę pozostałą część ciasta z płatków i wkładam na 15 minut do zamrażalnika.
  6. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i rozpuszczamy na parze.
  7. Wyjmujemy ciasto i polewamy go polewą. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.

Całość dostarcza 1800kcal, 56g białka, 259g węglowodanów, 73g tłuszczy, 42g błonnika.

Porcja czyli 1/6 dostarcza 300kcal, 9g białka, 43g węglowodanów, 12g tłuszczy i 7g błonnika.

Idź do oryginalnego materiału