Ciasto owsiane z bananami to moje ostatnie odkrycie. Trochę znudziły mi się płatki w bananem w formie owsianki więc tym razem pyszne ciacho do kawy. Ciasto jest bez cukru, więc polecam wypróbować zwłaszcza tym liczącym kalorie.
Składniki:
- 300 g bananów( 3 większe lub 4 mniejsze)
- 250g płatków owsianych około 2 szklanek
- 100g czekolady gorzkiej bez cukru lub czekolady gorzkiej 80% kakao
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
- Płatki owsiane podsmażam na suchej patelni około 5 minut mieszając, żeby się nie przypaliły i odstawiam do wystudzenia.
- Jeden banan zostawiamy, a pozostałe blendujemy na gładką masę i dodajemy kakao.
- Całość dokładnie mieszamy, łączymy z płatkami i dzielimy na dwie części.
- Blachę okrągłą o średnicy 17 cm smaruję tłuszczem i jedną część kładę na spód, delikatnie ugniatam i wyrównuję. Wstawiam do zamrażalnika na 15 minut.
- Pozostałego banana kroję w plasterki i wykładam na schłodzone ciasto. Na wierzch kładę pozostałą część ciasta z płatków i wkładam na 15 minut do zamrażalnika.
- Czekoladę kroimy w drobne kawałki i rozpuszczamy na parze.
- Wyjmujemy ciasto i polewamy go polewą. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Całość dostarcza 1800kcal, 56g białka, 259g węglowodanów, 73g tłuszczy, 42g błonnika.
Porcja czyli 1/6 dostarcza 300kcal, 9g białka, 43g węglowodanów, 12g tłuszczy i 7g błonnika.