Ciasto na pizze

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Bez pizzy życie nie miałoby smaku :-). Polecam sprawdzony przepis, za pomocą którego upieczesz smaczny spód do pizzy. Moje ciasto na pizze jest cienkie, chrupiące i wilgotne. Zapraszam po dokładny opis.

Składniki na ciasto do pizzy.

Proporcje podaję na szklanki. Szklanka ma pojemność 250 ml. Podane składniki są na 1 dużą blachę piekarnika lub 2 blaszki okrągłe o średnicy około 30 cm, ewentualnie 2 blaszki 25 x 30 cm.

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (375 g)
  • szklanka wody przegotowanej i ostudzonej do temperatury 25 – 30 stopni C. (250 ml)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 20 g drożdży świeżych
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

Na bazie tego uniwersalnego przepisu możemy także upiec: chleb, bułki, domową foccacie. W przypadku powyższych wypieków po uformowaniu (chleba, bułek, foccacie) należy przykryć je czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut.

Jak zrobić ciasto na pizze?

Do kubka lub salaterki wkruszam drożdże. Posypuję płaską łyżeczką cukru. Ze składników biorę także łyżkę mąki i wsypuję do drożdży. Wlewam także 2 łyżki wody. Przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie drożdże wystartują. Zwiększą swoją objętość i spienią się.

Do większej miski przesiewam mąkę. Wsypuje płaską łyżeczkę soli. Wlewam oliwę lub olej, wodę oraz aktywny zaczyn drożdżowy.

Całość mieszam łyżką, a następnie manualnie do czasu, aż otrzymam jednolicie gładkie ciasto. W miarę potrzeby dosypuje mąki, jeżeli kula ciasta jest zbyt lepiąca. Konsystencja ciasta dużo zależy od rodzaju użytej mąki i producenta. Tajemnicą udanej pizzy jest dobrej jakości mąka, użyta do upieczenia spodu.

Ciasto przykrywam w misce czystą ściereczką kuchenna i odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowuję składniki na pizze :-).

Gdy ciasto wyrośnie, umieszczam je na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce i dzięki wałka lub dłonią rozpłaszczam równomiernie.

Piekę pizzę z najlepszym ciastem.

Sprawdzony przepis na najlepszą pizzę domową.

Na wierzch smaruję sosem pomidorowym. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piekę przez 5 – 8 minut w temperaturze 200 – 220 Stopni C z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu. Następnie wyjmuję z piekarnika i posypuję na wierzch pozostałe dodatki takie jak: ser, pieczarki, salami itp.
Następnie piekę w temperaturze 180 – 200 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół do czasu, aż ser oraz spód ciasta się idealnie zarumieni. Każdy piekarnik jest inny podobnie jak ilość dodatków. Najczęściej czas pieczenia do zarumienienia wynosi od 8 do 20 minut.

Dzięki temu, iż najpierw zapiekam cisto z sosem, spód pizzy będzie ładnie wypieczony, a w środku nic się nie zaparzy. W ten oto prosty sposób przygotujecie pyszną pizzę z idealnym spodem. Życzę udanych wypieków i smacznego!

Idź do oryginalnego materiału