Ciasto na naleśniki bez mleka. Zastąp je tym składnikiem, a będzie sprężyste, jak nigdy

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Naleśniki to popularne danie, uwielbiane szczególnie przez najmłodszych. Tradycyjny przepis można nieco modyfikować, aby ulepszać naleśnikowe ciasto. Tym razem skupimy się na zastąpieniu mleka innym składnikiem, za pomocą którego będą sprężyste, jak nigdy.

Gdy brakuje czasu w gotowanie, to czym prędzej zabieramy się za smażenie naleśników. W Internecie nie brakuje przepisów zarówno na ich wytrwaną, jak i słodką wersję. Nie tylko dodatki do nich mają znaczenie, ale przede wszystkim ciasto. Co zrobić, żeby było bardziej sprężyste? Na początek odstaw mleko.

Naleśniki bez mleka. Czym je zastąpić?

Mleko jest uznawane za niezbędny składnik ciasta naleśnikowego, jednak można zastąpić je innym, mlecznym produktem, czyli maślanką. Dzięki niej naleśniki wyjdą puszyste, jędrne i elastyczne.

Maślanka spowoduje, iż ciasto będzie sprężyste, a więc nie pęknie podczas smażenia, co często ma miejsce, gdy dolewamy do niego mleko. Warto dodać ten nietypowy składnik podczas robienia naleśników z warzywnym farszem. Sprawdzi się również do krokietów.

Przepis na naleśniki na maślance

Zaskocz rodzinę i przygotuj sprężyste naleśniki na maślance, zamiast na mleku. Pozostałe produkty pozostają bez zmian.

Składniki na naleśniki na maślance:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 2 szklanki maślanki;
  • 3 jajka;
  • 1 łyżka oleju;
  • szczypta soli.

Na początek wysp do miski mąkę pszenną i sól. Następnie dodaj do tych składników maślankę, jajka i olej. Całość dokładnie wymieszaj - musi powstać gładka masa bez grudek.

Rozgrzej patelnię i zacznij smażyć naleśniki. Nie musisz dodatkowo jej natłuszczać, ponieważ dodatek oleju sprawia, iż ciasto nie przywiera.

Na koniec zdecyduj, w jakiej wersji chcesz zjeść to danie. Na słodko wspaniale smakuje z dżemem, serem czy świeżymi, sezonowymi owocami. Dzieci uwielbiają naleśniki polane czekoladą lub oprószone cukrem pudrem.

Jeśli masz ochotę na wytrawne naleśniki, to koniecznie przygotuj takie z farszem mięsnym. Na koniec możesz obtoczyć je w panierce i podsmażyć, a także polać swoim ulubionym sosem.

Zobacz też:

Te japońskie naleśniki biją na głowę racuchy. Lekkie i puszyste jak chmurka

​Większość z nas źle gotuje ryż. Znany kucharz wskazuje błąd, który psuje smak

Zamiast przecieru, zrób te przetwory z pomidorów. Będziesz jeść przez całą zimę

Idź do oryginalnego materiału