Ciasto na krokiety. Przepis na sprężyste i cienkie naleśniki, idealne do każdego farszu. Jeden składnik jest kluczowy

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ciasto na krokiety powinno być elastyczne, a zarazem delikatne i cienkie. Proponuję sprawdzony przepis na najlepsze naleśniki do farszu. Ich wyjątkowa lekkość to zasługa gazowanej wody mineralnej. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis.

Przepis na ciasto na krokiety

czas przygotowania: 30 minut
porcja: na ok. 16 krokietów
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 400 ml mleka,
  • 400 ml gazowanej wody mineralnej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Zobacz także: Naleśniki z jabłkami. Jeden składnik sprawi, iż będą delikatne i pyszne

Jak zrobić ciasto na krokiety?

  1. Do miski wbij jajka, dodaj sól i cukier. Zacznij miksować na małych obrotach.
  2. Wlej mleko i wsyp połowę mąki.
  3. Gdy składniki się połączą, wlej wodę i dosyp resztę mąki.
  4. Ponownie zmiksuj na gładkie, lejące ciasto.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju.
  6. Wlewaj ok. 3 łyżki ciasta na patelnie i smaż z obu stron jak naleśniki.
  7. Gotowe nadziewaj farszem, ale dopiero gdy całkowicie przestygną. Dzięki temu będą bardziej elastyczne i nie będą pękać.

Zobacz także: Naleśniki bezglutenowe. Przepis na pyszne i delikatne naleśniki z mąki kukurydzianej

Farsz do krokietów

Krokiety są łatwe do przygotowania i sycące. To cienkie, wytrawne naleśniki nadziane pysznym farszem. Można go zrobić w wielu smakach, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

Popularne są np.:

  • krokiety z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek,
  • krokiety z farszem z mięsa z rosołu,
  • krokiety z farszem szpinakowym,
  • krokiety z farszem z kurczaka.

Zobacz także: Co zrobić z mięsa z rosołu? 11 najlepszych przepisów na dania z mięsem z zupy. Pizza a'la gyros, pierogi i klopsiki zero waste

Jak panierować krokiety?

Krokiety warto przed podaniem panierować i podgrzać. Dzięki temu będą bardziej chrupiące i apetyczne. Najłatwiej i najsmaczniej jest panierować krokiety w jajku i bułce tartej:

  1. Do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep widelcem.
  2. W drugim talerzu przygotuj bułkę tartą. zwykle potrzeba około 3 łyżek bułki tartej do panierowana 6 kotletów.
  3. Zanurz krokieta w jajku, a następnie przełóż do bułki tartej. Zadbaj, by był pokryty bułką z każdej strony.
  4. Strzep nadmiar bułki, by nie paliła się na patelni w czasie podsmażania.

Ciasto na krokiety. Przepis na sprężyste i cienkie naleśniki...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału