Przepis na ciasto monte
czas przygotowania: około 2 godziny
porcja: na blachę 23x28 cm
poziom trudności: łatwy
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 20 g kakao,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
krem orzechowo-czekoladowy:
- 200 ml śmietanki 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 25 g masła,
- 100 g orzechów laskowych drobno posiekanych,
- 3 łyżki cukru pudry, jeżeli lubimy mniej słodkie ciasta, to można pominąć,
krem śmietankowy:
- 300 ml śmietanki 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
Zobacz także: Pyszne ciasto raffaello bez pieczenia. Przepis na kokosowy deser. Ten przysmak zrobisz w oka mgnienu
Jak zrobić ciasto monte?
- Rozdziel żółtka od białek.
- Mąkę wymieszaj z kakao
- Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem.
- Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka oraz mąkę z kakao.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
- Ciasto wyjmij z blaszki i wystudź.
- Zrób krem orzechowo-czekoladowy: roztop czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej, a następnie do dużej miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone i cukier, zmiksuj na gęsty krem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, zmiksuj i na koniec wysyp orzechy i wymieszaj.
- Posmaruj wystudzone ciasto kremem orzechowo-czekoladowym, wygładź i schowaj do lodówki na minimum 20 minut.
- Zrób krem śmietankowy: do miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone i cukier, zmiksuj na gęsty krem.
- Posmaruj schłodzone ciasto śmietankowym kremem i wygładź. Schłodź ciasto w lodówce przez minimum 20 minut.
+16
Zobacz galerię
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni: