Przepis na ciasto milky way bez pieczenia
Czas przygotowania: 25 minut,
porcja na małą blaszkę,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku,
- 200 g masła,
- niepełna szklanka cukru pudru,
- 50 ml wody,
- ok. 150 g herbatników maślanych,
- polewa czekoladowa:
- 150 ml śmietanki 30% tł.,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 100 g czekolady mlecznej.
Zobacz także: Stefanka na herbatnikach. Ciasto bez pieczenia, którym zachwycisz najbliższych. Wypróbuj przepis
Jak zrobić ciasto milky way?
- Do garnuszka włóż masło, dodaj cukier i wlej wodę. Rozpuść masę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotuj przez ok. 1 minutę.
- Odstaw rozpuszczoną masę na 2 minuty, by nieco przestygła. W tym czasie zrób polewę: podgrzej śmietankę, zdejmij ją z ognia i dodaj czekoladę, po czym wymieszaj, by się rozpuściła.
- Utrzyj mikserem rozpuszczone masło z cukrem, dodając stopniowo mleko w proszku.
- Wyłóż blaszkę warstwą herbatników i posmaruj je 1/3 porcji masy; tak przygotuj też resztę warstw.
- Na ostatnią warstwę herbatników wylej polewę czekoladową.
- Ciasto odstaw na ok. godzinę, by masa stężała. Gotowe!
+12
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: