Kajmakowe ciasto milionera
Ciasto milionera to znany wypiek, popularny w Wielkiej Brytanii pod nazwą „caramel shortbread”. Składa się z kruchego spodu, przygotowanego jedynie z mąki, masła i cukru, posmarowanego sporą ilością kajmaku i polewą z czekolady i śmietanki. Zwykle kroi się go na kwadratowe kawałki.
Nie wiadomo, skąd dokładnie wzięła się jego polska nazwa. Możliwe, iż nadano ją ze względu na pyszny smak, pełen bogatych składników: masła, kajmaku i czekolady. Na kulinarnych blogach można spotkać się także z opinią, iż nazwa ta jest nawiązaniem do kształtu kawałków ciasta przypominających sztabki złota.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić ciasto milionera:
Przepis na ciasto milionera
Liczba porcji: dla 10 osób
(Czas przygotowania: ok. 45 minut)
Stopień trudności: prosty
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 175 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- puszka gotowej masy kajmakowej,
- 150 g czekolady,
- 75 ml śmietanki 30%,
- do dekoracji: posiekane orzechy włoskie.
Jak zrobić ciasto milionera?
- Nastaw piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
- Posiekaj na stolnicy mąkę z zimnym masłem i cukrem. Zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj ciasto i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Piecz ciasto ok. 20 minut.
- Wystudzone ciasto posmaruj masą kajmakową.
- Podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia i wymieszaj z połamaną na kawałki czekoladą, na gładką polewę.
- Rozsmaruj polewę na cieście.
- Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Kajmak z mleka skondensowanego
Kajmak to gęsta, słodka masa, przygotowywana z gotowanej śmietanki z cukrem. W kuchni latynoamerykańskiej znany jest pod nazwą dulce de leche. Istotny w jego przygotowaniu jest czas. Kajmak zbyt długo gotowany będzie miał gorzki posmak.
Masa kajmakowa to zwykle kajmak utarty z masłem. Można ją wykorzystać do przekładania tortów, wafli i ciast np. popularnego snickersa.
Przygotowanie domowego kajmaku jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie jednego składnika: mleka skondensowanego słodzonego.
Przepis na kajmak:
- Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włóż do wysokiego garnka i zalej wodą.
- Wstaw garnek na mały ogień i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj przez około dwie godziny.
- Wystudź puszkę przed otwarciem. Gotowe.
Dodatki do ciasta milionera
Przepis można urozmaicić także według własnego smaku. Ciasto milionera można dodatkowo ozdobić:
- gruboziarnistą solą,
- posiekanymi orzechami,
- płatkami migdałów,
- wiórkami kokosowymi.
Zobacz także: Ciasto z masłem orzechowym na podwieczorek. Wyjątkowy przepis na apetyczny przysmak. Znakomity wypiek dla całej rodziny
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: