Ciasto milionera z orzechami. Taki przysmak osłodzi choćby rosnącą inflację. Pyszny deser z kajmakiem i czekoladą

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Chcesz poczuć się jak milioner w dobie rosnącej inflacji? Zacznij od przygotowania sobie pysznego przysmaku, godnego prawdziwych bogaczy. Mam dla ciebie przepis na ciasto milionera z orzechami włoskimi. Smakołyk ten może nie jest bardzo drogi w przygotowaniu, ale pełen pysznych składników. zwykle goszczą one w naszej kuchni raczej tylko na specjalne okazje. To kruchy, intensywnie maślany spód, duża ilość kajmaku, polewa z czekolady i orzechy. Świętować jednak warto każdego dnia. Wypróbuj nasz przepis na ciasto milionera.

Kajmakowe ciasto milionera

Ciasto milionera to znany wypiek, popularny w Wielkiej Brytanii pod nazwą „caramel shortbread”. Składa się z kruchego spodu, przygotowanego jedynie z mąki, masła i cukru, posmarowanego sporą ilością kajmaku i polewą z czekolady i śmietanki. Zwykle kroi się go na kwadratowe kawałki.

Nie wiadomo, skąd dokładnie wzięła się jego polska nazwa. Możliwe, iż nadano ją ze względu na pyszny smak, pełen bogatych składników: masła, kajmaku i czekolady. Na kulinarnych blogach można spotkać się także z opinią, iż nazwa ta jest nawiązaniem do kształtu kawałków ciasta przypominających sztabki złota.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić ciasto milionera:

Zobacz galerię(11 zdjęć)

Przepis na ciasto milionera

Liczba porcji: dla 10 osób
(Czas przygotowania: ok. 45 minut)
Stopień trudności: prosty

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 175 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • puszka gotowej masy kajmakowej,
  • 150 g czekolady,
  • 75 ml śmietanki 30%,
  • do dekoracji: posiekane orzechy włoskie.

Jak zrobić ciasto milionera?

  1. Nastaw piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
  2. Posiekaj na stolnicy mąkę z zimnym masłem i cukrem. Zagnieć ciasto.
  3. Rozwałkuj ciasto i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  5. Piecz ciasto ok. 20 minut.
  6. Wystudzone ciasto posmaruj masą kajmakową.
  7. Podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia i wymieszaj z połamaną na kawałki czekoladą, na gładką polewę.
  8. Rozsmaruj polewę na cieście.
  9. Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Kajmak z mleka skondensowanego

Kajmak to gęsta, słodka masa, przygotowywana z gotowanej śmietanki z cukrem. W kuchni latynoamerykańskiej znany jest pod nazwą dulce de leche. Istotny w jego przygotowaniu jest czas. Kajmak zbyt długo gotowany będzie miał gorzki posmak.

Masa kajmakowa to zwykle kajmak utarty z masłem. Można ją wykorzystać do przekładania tortów, wafli i ciast np. popularnego snickersa.

Przygotowanie domowego kajmaku jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie jednego składnika: mleka skondensowanego słodzonego.

Przepis na kajmak:

  1. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włóż do wysokiego garnka i zalej wodą.
  2. Wstaw garnek na mały ogień i doprowadź do wrzenia.
  3. Gotuj przez około dwie godziny.
  4. Wystudź puszkę przed otwarciem. Gotowe.

Dodatki do ciasta milionera

Przepis można urozmaicić także według własnego smaku. Ciasto milionera można dodatkowo ozdobić:

  • gruboziarnistą solą,
  • posiekanymi orzechami,
  • płatkami migdałów,
  • wiórkami kokosowymi.

Zobacz także: Ciasto z masłem orzechowym na podwieczorek. Wyjątkowy przepis na apetyczny przysmak. Znakomity wypiek dla całej rodziny

Wyśmienite ciasto milionera z orzechami włoskimi. Ten smakoł...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału