Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :)



Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.

Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm.

Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka).


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki cukru
ze względu na manualne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jabłka

opcjonalnie:
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

Wykonanie:

  1. Umieszczamy w misce wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia - mieszamy je ze sobą łyżką.
  2. W oddzielnej misce umieszczamy mokre składniki - jajka, mleko i olej - również mieszamy je ze sobą łyżką.
  3. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką, do otrzymania jednolitej masy.
  4. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i/lub wysmarowanej formy.
  5. Jabłka myjemy, pozbawiamy ogonków, szypułek, gniazd nasiennych, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki (ciężko to nazwać typową kostką, ale coś w przybliżeniu o wymiarach maksymalnie 3cm x 3cm).
  6. Kawałkami jabłek osypujemy ciasto na blasze.
  7. Ciasto wstawiamy na ok. 45 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
  8. Studzimy przed krojeniem i podaniem.
Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, chociaż moim zdaniem i bez tego jest ono wystarczająco smaczne i słodkie ;)
Idź do oryginalnego materiału