Witajcie w "Weekendowej Cukierence":) Zapraszam na cotygodniową porcję słodkości. Ciasto meduza to już kolejne ciasto siostry Anastazji w moim wykonaniu. Mamy tutaj spód orzechowo-jabłkowy, krem budyniowy o smaku ananasowym i ananasa w galaretce. Ciasto jest bardzo dobre, średnio-trudne w przygotowaniu. Fajne jest to, iż pracę można rozłożyć sobie na etapy. Np. pierwszego dnia wieczorem upiec spód, a następnego dnia przygotować krem. Ciasto przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej.
Ciasto meduza
Więcej przepisów na pyszne ciasta przekładane
- Balladyna z kremem budyniowym
- Łabędzi puch
- Cappuccino z kokosem
- Ananasowiec
Ciasto meduza
Pyszne i zaskakujące ciasto siostry Anastazji
Ciasto meduza
Składniki:
- SPÓD ORZECHOWO-JABŁKOWY:
- 4 duże jajka,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (4g),
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- 600g pokrojonych w kostkę jabłek (waga bez skórki i pestek),
- KREM BUDYNIOWY:
- zalewa z 1 puszki z ananasa,
- mleko,
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 45g mąki pszennej,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 3 łyżki cukru,
- 3 żółtka,
- 200g masła,
- DODATKOWO:
- 2 galaretki cytrynowe,
- 800ml wody,
- owoce z 1 puszki z ananasa,
- kilka wiśni lub czereśni
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD ORZECHOWO-JABŁKOWY: Pokrojone jabłka umieszczamy w misce. Zasypujemy je połową cukru, mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pozostały cukier w 3 turach i ubijamy po 2 minuty po każdym dodaniu cukru. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki, orzechy i jabłka z powstałym sokiem. Mieszamy delikatnie, ale do dobrego połączenia składników. Masa będzie dość gęsta. Masę przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni, góra-dół, do suchego patyczka.
Ciasto meduza - przygotowanie
KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej. Warto pokroić je w kostkę wówczas szybciej się ociepli.
Do pojemniczka wlewamy zalewę z puszki z ananasa. Dolewamy tyle mleka, aby całość miała 500ml (czyli 2 szklanki płynu). 1 i 1/2 szklanki płynu umieszczamy w rondelku. i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostały płyn miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko z sokiem w rondelku. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.
Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Po dodaniu budyniu nie miksujemy kremu zbyt długo, bo wtedy krem wyjdzie za luźny. Po zmiksowaniu z masłem krem powinien być gęsty. Krem wykładamy na ciasto.
ZŁOŻENIE CIASTA: Dwie galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Na wystudzony spód wykładamy krem. Wyrównujemy. Układamy plastry ananasa oraz wiśnie. Zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!
Ciasto meduza
Ciasto meduza