Ciasto Maxi King to pyszna wersja słynnego batonika, do wykonania w domu bez użycia piekarnika. To wspaniałe połączenie mocno mlecznego kremu, kajmaku i chrupiących orzechów podpieczonych w piekarniku. Idealne dla miłośników mocno słodkich ciast bez pieczenia. Ci którzy pokochali ciasto 3 bit, również i do tego ciasta będą mieli słabość.
Ciasto jest bardzo proste do wykonania i śmiało poradzą sobie z nim osoby, które na co dzień nie mają doświadczenia w kuchni. Ciasto należy zrobić minimum dobę przed spożyciem, tak aby herbatniki lekko zmiękły. Zapraszam po sprawdzony przepis na pyszne ciasto.
Składniki:
Podane składniki są na blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm. Szklanka to pojemność 250 ml.
Mocno mleczny krem:
- szklanka mleka 250 ml
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 szklanki mleka w proszku (niegranulowane)
- 250 masła czyli kostka i 1/4 (w temperaturze pokojowej)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
Polewa czekoladowa:
- 1 czekolada mleczna (100 g)
- 1 czekolada gorzka (100 g)
- 100 ml śmietanki 30%
- łyżka masła
Dodatkowo:
- 400 g herbatników
- 400 g kajmaku (puszkę z kajmakiem umieszczam w garnku z wodą, który stawiam na niewielkim ogniu)
- 150 g orzechów laskowych
Sposób wykonania ciasta Maxi King.
Do wykonanie ciasta Maxi King potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, garnka, miksera, blaszki o wymiarach 20 x 25 cm i piekarnika (ale tylko do uprażenia orzechów).
Robienie ciasta rozpoczynam od uprażenia orzechów. W tym celu piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. Orzechy wysypuję na papier do pieczenia oczywiście cienką warstwą. Wstawiam do piekarnika na 8 do 10 minut. Pilnuję oczywiście, żeby orzechy się nie przypaliły. Stały by się wówczas brązowe, ale niestety również gorzkie. Uprażone orzechy wysypuję na czystą ściereczkę i pocieram. W ten sposób z orzecha zejdzie łupinka. Takie orzechy możesz zblenderować na drobne kawałki dzięki blendera manualnego, lub tak jak ja rozdrobnić na połówki lub ćwiartki dzięki noża.
Następnie przygotowuję krem mleczny. Masło musi być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotowuję na krótko z cukrem i cukrem waniliowym do ich rozpuszczenia, a następnie studzę.
Masło miksuję, aż zbieleje. Następnie dodaję do niego na przemian: przestudzone mleko oraz mleko w proszku. Miksuję na średnich obrotach, aż masa będzie gładka do wyczerpania składników. Na koniec ubijam oczywiście na wysokich obrotach śmietankę 30%. Ubitą dodaję do masy mlecznej i krótko mieszam na niskich obrotach tylko do połączenia składników. W ten sposób otrzymałam masę kremu mlecznego.
Układam warstwy ciasta bez pieczenia.
Blaszkę o wielkości 20 x 25 cm wyścielam papierem do pieczenia. Na dno układam warstwę herbatników. Następnie wykładam połowę masy mlecznej i przykrywam warstwą herbatników. Na nie wylewam kajmak. Żeby był on w formie pół płynnej, podgrzewam go w kąpieli wodnej (puszkę z kajakiem umieszczam w garnku z wodą, który stawiam na niewielkim ogniu). Bezpośrednio na kajmak wykładam pozostałą masę mleczną. Całość przykrywam warstwą herbatników ( tą warstwę można zrobić także z herbatników czekoladowych).
Dekoruję wierzch ciasta Maxi King.
Polewa czekoladowa: obie czekolady wkruszam do miski. Umieszczam w garnku z gorącą wodą i wciąż podgrzewam do rozpuszczenia, a następnie dodaję śmietankę 30stke oraz masło. Wszystko mieszam na gładką i błyszczącą polewę czekoladową. Polecam także szczegółowy opis wykonania polewy czekoladowej.
Polewę lekko studzę, a następnie wylewam na warstwę herbatników. Całość posypuję zblenderowanymi lub pokruszonymi orzechami. Wstawiam do lodówki na minimum dobę.
Życzę smacznego!