Ciasta marchewkowe od zawsze kojarzą mi się z jesienią, piękną polską złotą jesienią. Cały tydzień chodził za mną ten smak: mięsistego i wilgotnego ciasta pokrytego kremem z serka. I od razu przypomniało mi się ciasto, które jadłam kiedyś w gościach u mojej szwagierki Oli. Upiekłam je, udekorowałam jesiennie figami i orzechami. Zrobiłam sobie gorącą herbatę z cytryną i delektowałam się tym pysznym smakiem. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po pyszny przepis na ciasto marchewkowe.
Do tego ciasta nie potrzebujecie wagi kuchennej, bo wystarczy szklanka. Jest przygotowane z samych podstawowych składników. Do środka możecie dać garść orzechów. Czasem szwagierka dodaje także jedno starte jabłko lub odrobinę soku ananasa z puszki. Ciasto ozdobiłam kremem z serka, ale równie dobrze można posypać je cukrem pudrem czy zrobić inny krem.
Ciasto marchewkowe
Więcej przepisów na ciasta marchewkowe
- Jogurtowe ciasto marchewkowe
- Egzotyczny tort marchewkowy
- Ciasto marchewkowo-pomarańczowe
- Ciasto marchewkowe z kremem śmietanowym i polewą
Ciasto marchewkowe
Z tych proporcji przygotujesz ciasto marchewkowe w keksówce. Możesz podwoić składniki i ciasto upiec w tortownicy 24cm lub 26cm.
Ciasto marchewkowe
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 1 szklanka startej marchewki,
- 3/4 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanka oleju,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu
- KREM:
- 45g masła,
- 135g serka typu Philadelphia,
- 4 łyżki cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka o pojemności 250ml. Suche składniki czyli mąkę, sodę i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą.
Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Odmierzamy 1 szklankę. Marchewki nie ubijamy w szklance, ale wkładamy luźno. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji (około 5-7 minut). Następnie dodajemy olej i marchewkę. Mieszamy na wolnych obrotach do połączenia. Kolejno dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach do połączenia, Ciasto przelewamy do małej keksówki o wymiarach 9x28cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, góra-dół (do suchego patyczka).
KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną puszystą masą maślaną (około 5 minut). Dodajemy serek w trzech turach i miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy. Wykładamy go na wierzch ciasta. jeżeli chcesz, aby krem był bardziej lejący to zastąp 2 łyżki cukru pudru 2 łyżkami miodu.
Ciasto dekorujemy pokrojonymi figami i posiekanymi orzechami włoskimi lub pekan. Życzę smacznego!