Śliwki węgierki w kuchni
Sezon na śliwki rozpoczyna się w sierpniu i trwa do końca października. Te pyszne owoce kryją w sobie wiele cennych witamin i składników mineralnych. Warto wprowadzić je do naszej diety.
Właściwości śliwek:
- mają mało kalorii - w 100 g śliwek jest ok. 45 kcal,
- są źródłem witamin C, E oraz witamin z grupy B,
- poprawiają trawienie,
- dostarczają nam wiele cennego błonnika,
- wykazują działanie antyoksydacyjne.
quiz
Co wiesz o śliwkach? [QUIZ]
Śliwki można jeść na surowo lub przygotować z nich pyszne soki, ciasta, desery, a choćby sosy do mięs. Owoce te doskonale nadają się także do przygotowywania przetworów, popularnej czekośliwki czy zrobienia tradycyjnych knedli ze śliwkami. Smakosze śliwek będą też zachwyceni smakiem szybkiego ciasta ze śliwkami na oleju.