Ciasto Kubuś podbije twoje serce. Każdy będzie chciał dokładkę

shareinfo.pl 5 dni temu
Zdjęcie: Ciasto Kubuś podbije twoje serce. Każdy będzie chciał dokładkę


fot. screen Youtube / @AnnieKa

Kubuś to obłędnie smaczne ciasto, które uświetni wszelkie okazje. Sprawdzona, domowa receptura, aż prosi się o wypróbowanie. Deser składa się z trzech lekkich i puszystych warstw, a wśród nich najważniejsza jest środkowa – zawiera wszystkim dobrze znany pomarańczowy sok o takiej samej nazwie co wypiek. Pokochasz ten banalny przepis na ciasto Kubuś.

Błyskawiczna przekąska na majówkę

Gdy na dworze robi się cieplej, nikt nie ma ochoty przez długi czas siedzieć w kuchni. Ten przepis na ciasto Kubuś warto mieć wtedy w zanadrzu. Jest łatwy do zrobienia i składa się z 3 warstw: biszkoptu, masy z sokiem typu Kubuś i kremu z mascarpone. Powstaje szybko, a goście za każdym razem go zachwalają.

Przepis na ciasto Kubuś

Składniki:
Biszkopt
1/3 szklanki cukru kryształu
4 jajka
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa pomarańczowa
1 litr pomarańczowego napoju typu Kubuś
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g)

Masa biała
250 g serka mascarpone
350 ml śmietany 30% lub 36%
2 torebki śmietan – fixu
3-4 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek i te pierwsze miksuj na sztywno, a tuż przed końcem ubijania dodawaj cukier. Do powstałej piany dodaj żółtka, obydwie mąki i proszek do pieczenia, mieszaj szpatułką.

Przelej masę do okrągłej formy (o średnicy 26 cm) wyłożonej pergaminem, wygładź i wstaw do piekarnika. Biszkopt powinien się piec w temperaturze 180℃ przez ok. 25 minut. Odstaw go do wystudzenia. Potem odwróć placek na opak, usuń papier i ponownie umieść w blaszce.

Ok. 200 ml soku typu Kubuś wlej do miski i roztapiaj w nim proszki budyniowe. Resztę soku zagotuj w garnku. Późnej wlej do niego płyn z budyniami i mieszaj na gładki krem. Ściągnij go z palnika i odstaw do lekkiego wystudzenia. Rozprowadź go na cieście biszkoptowym.

Zimną kremówkę umieść w naczyniu razem z mascarpone i cukrem pudrem, ucieraj robotem na gesty krem. Przed końcem mieszania wsyp fixy. Gotową masą przykryj warstwę pomarańczową. Wierzch deseru udekoruj czekoladą startą na większych oczkach tarki i włóż go do chłodziarki na całą noc. Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału