Ciasta, które można przygotować bez używania piekarnika to idealne rozwiązanie, kiedy doskwiera brak czasu lub po prostu nie przepada się za skomplikowanymi wypiekami. Dzięki takim wariantom można stworzyć przepyszny domowy smakołyk, który oczaruje wszystkich domowników, a także przybyłych gości. Z pewnością będzie tak w przypadku ciasta, które można przygotować na biszkoptach i co nieco inspirowane jest popularnym deserem tiramisu.
Ciasta bez pieczenia. Zalet mają całkiem sporo
Domowe słodkości można przygotować, choćby nie posiadając specjalistycznych umiejętności czy też zaawansowanego sprzętu kuchennego. Wystarczy tylko wiedzieć, po jakie przepisy najlepiej sięgnąć. Większość z nich to idealne rozwiązanie na wypadek niezapowiedzianych gości, gdyż ciasta bez pieczenia charakteryzują się szybkością wykonania.
Tak jest w przypadku ciasta na biszkoptach, które inspirowane jest uwielbianym deserem prosto z Włoch, a mianowicie tiramisu. Warto jednak wspomnieć, iż nie będzie to kawowy deser, a lekkie i aksamitne ciasto o owocowym posmaku. Ponadto charakteryzuje się delikatną konsystencją musu, czym będzie różnić się od tradycyjnej galaretki na żelatynie.
Najlepsze jest to, iż można ją przygotować z galaretką na agarze, przez co długie czekanie na jej stężenie odpada. Dzięki temu wystarczy dosłownie chwila, aby domowa słodkość była gotowa. Można zrobić ją zarówno z większym naczyniu jak tiramisu bądź dzieląc na mniejsze porcje w pucharkach. Dzięki temu powstanie doskonała przekąska do kawy lub na wizytę gości.
Może cię zainteresować: Te rogaliki zrobisz z 3 składników. Do niedzielnej kawy jak znalazł
Jak zrobić ciasto bez pieczenia na biszkoptach? Zajmie ci to kwadrans
Ciasta bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, które są smaczne i przy tym łatwe w przygotowaniu. Ten deser na biszkoptach idealnie się w to wpisuje, gdyż jego przygotowanie zajmuje około kwadrans. Efekt natomiast zachwyci każdego, przez co ciasto z pewnością wpisze się w twoje codziennie menu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
- 24 podłużne biszkopty
- 250 ml mocnej, czarnej herbaty earl grey
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na warstwę owocową:
- 2/4 szklanki musu owocowego
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka agaru
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie tego ciasta bez deseru można podzielić na trzy etapy. Przejdź więc do pierwszego, czyli do robienia masy owocowej. W tym celu schłodź mus owocowy w lodówce. Może on być z dowolnych owoców, dlatego zdaj się na swoje osobiste preferencje lub to, co posiadasz akurat w domu. Kolejno rozpuść agar w gorącej wodzie i gotuj w małym naczyniu przez 2-3 minuty. Następnie zahartuj część zimnego musu, dodaj cukier i na koniec wymieszaj z resztą musu.
Przejdź do robienia kremu, a więc w tym celu połącz śmietankę, serek oraz cukier. Wszystkie składniki ubij na sztywno dzięki miksera lub robota. Ostatnim etapem jest już tylko złożenie ciasta w całość. Zacznij od rozłożenia biszkoptów na dnie naczynia, które wcześniej zamocz w szklance z herbatą. Wyłóż część kremu, a następnie ponownie ułóż namoczone biszkopty i resztę kremu.
Całość dokładnie wygładź i na wierzch wylej przygotowany mus owocowy. Całość możesz dodatkowo udekorować ulubionymi owocami lub listkami mięty. Ciasto bez pieczenia odstaw do lodówki, a następnie zajadaj się nim ze smakiem. Smacznego!
Zobacz też:
Polacy lubią tę zupę, ale nie znają jej działania. Jest jak balsam dla jelit
Tak zagęścisz sos bez mąki. Będzie aksamitnie gładki
Jest jeszcze zdrowszy niż kefir. Zrobisz go z 3 tanich składników