Ciasto Kryształek to biszkopt przełożony lekkim kremem z zatopionymi w środku pokrojonymi galaretkami. Jest lekkie i piankowe. Bardzo ładnie się kroi. Smakuje małym i dużym bez wyjątku. A przy tym cieszy oko. Idealnie sprawdzi się na wszelkie urodziny i kinderbale dla dzieci. Moje dzieci wprost uwielbiają to ciasto. Mają wielką euforia wyjadając z niego kolorowe kosteczki galaretek. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po nowy przepis na pyszne ciasto.
Biszkopt z kremem i galaretkami
Przygotowanie ciasta należy rozpocząć wcześniej, bo musimy najpierw rozpuścić galaretki i odstawić je do stężenia. A gdy stężeją to kroimy je kostkę. Możemy użyć dowolnych kolorowych galaretek. Ważne, aby rozpuścić je w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. Biszkopt również warto upiec sobie troszkę wcześniej. Wówczas będzie się lepiej kroił, a i złożenie samego ciasta zajmie naprawdę kilka czasu.
Krem do ciasta to jeden z moich ulubionych kremów: śmietana kremówka z serkiem homogenizowanym - usztywniony galaretką. Jest fajny, lekki, kremowy i piankowy. Każdy kto go spróbuje zachwyca się nim.
Biszkopt z kremem i galaretkami
Więcej przepisów na ciasta z galaretkami
- Sernik na zimno
- Ciasto z makiem i bitą śmietaną
- Brzoskwiniowy puszek
- Tęczowy Kryształek
Ciasto Kryształek
Wyśmienite i piankowe ciasto na biszkopcie z galaretką. Smakuje małym i dużym bez wyjątku.
Ciasto Kryształek
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- KREM Z SERKIEM:
- 600g śmietany kremówki (36%),
- 600g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1 galaretka przezroczysta,
- 150ml wody,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 3 kolorowe galaretki
PRZYGOTOWANIE:
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 300ml wody. Gdy przestygną to przelewamy je do prostokątnych pojemniczków i odstawiamy do lodówki do stężenia. Stężałe galaretki wyjmujemy z pojemniczków i kroimy w małą kostkę.
Stężałe galaretki kroimy w kostkę
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilkanaście minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
KREM Z SERKIEM: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka gwałtownie zacznie tężeć!
Rozpuszczanie galaretki
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
Przygotowanie kremu
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia. Następnie dodajemy rozpuszczoną tężejącą galaretkę wlewamy ją ciurkiem i miksujemy na średnich obrotach miksera do dobrego połączenia. Krem dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Do większej części kremu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Trochę pokrojonych galaretek zostawiamy, aby posypać nimi wierzch ciasta.
Przygotowanie ciasta Kryształek
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem z galaretkami, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go pozostałym ponczem i wykładamy resztą kremu (bez galaretek), wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy od razu odłożonymi galaretkami. Galaretki można jeszcze drobniej posiekać. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!
Przygotowanie ciasta Kryształek
Biszkopt z kremem i galaretkami